Да няма независими кандидати…

Бойчо Стамболийски

Пословични са усилията на политическия елит за елиминиране на гражданските структури и движения. Прави се всичко възможно, за да се дискредитират и омаловажават техните цели и действия, да се подтискат и позорят участниците в тях. Не е по вкуса на основните играчи на политическата сцена наличието на отделни личности и групи от хора, които безкористно да отстояват обществените интереси в една или друга сфера. За да се отстранят тези нежелани елементи, представляващи често пречка за изпълнението на вредни за страната партийни стратегии и обещания за лобиране в полза на приближени кръгове и заинтересован бизнес, не се подбират много-много методите и средствата.
Поредното изпълнение на елита, целящо максимално ограничаване на възможностите за пряко участие на гражданите и техни представители в изборния процес и органите за местно самоуправление, отчетливо се забелязва в гордостта на ПП ГЕРБ – приетия от парламента и действащ понастоящем Изборен кодекс, позволяващ на политическите сили да поставят кметски наместници в населени места с не чак толкова малобройно население, съдържащ и редица други дефекти, които по никакъв начин не се отразяват благоприятно на участието на гражданите в изборите и резултатите от тях. Забелязва се, че в същата посока са ориентирани и някои действия на Централната избирателна комисия /ЦИК/.
Тази комисия има за задача в определен срок в предизборния период да разработи и утвърди изборните книжа, в т. ч. приложение № 17 – списък на избирателите, подкрепили регистрацията на партия за участие в изборите за общински съветници и кметове, и приложение № 46 – подписка на избирателите, подкрепящи участието на независим кандидат за общински съветник в изборите за общински съветници и кметове.
За всички е ясно като бял ден, че независимите кандидати, както и партиите, са равноправни участници в изборите. Да, но ЦИК не мисли така. От подкрепящите съответната партия граждани се изисква в бланката-образец да запишат само имената, ЕГН и да се подпишат. От подкрепящите независим кандидат се изискват доста повече данни – трите имена без съкращения, ЕГН, постоянен адрес, номер на личната карта, подпис и на всичко отгоре подпис на член на инициативния комитет, пред който е положен подписът. Съставителите не са се сетили само да изискат и номер на свидетелство за свето кръщение.
Всички тези допълнителни данни в приложение 46 са абсолютно ненужни. В служба ГРАО за предвидената с кодекса проверка за истинността на подкрепата на независимия кандидат ЕГН е напълно достатъчен, както ЦИК го признава за достатъчен за подкрепящите регистрацията на партия.
Целта на съставения от поддръжници на парламентарно представените партии централен орган е да затрудни в най-голяма степен събирането на подписи от инициативните комитети на независимите кандидати, да всее недоверие в искреноста им, страх от злоупотреба с лични данни и по възможност да не се стигне до регистрация на повечето от тях. Въвеждането на изискването да се вписва номера на личната карта особено притеснява немалко хора и е сериозна пречка за набирането на изискващата се подкрепа в определения срок – 20 септември.
Въпреки всичко повечето граждани с активна позиция с готовност засвидетелстват своята подкрепа и доверие, знаейки, че така дават принос за промяна в интерес на обикновените хора.
Бойчо Стамболийски
независим кандидат за общински съветник

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*