Двама самоковци ще участват в Зимните олимпийски игри в Китай

Днес, 4 февруари, от 14 ч. българско време официално ще бъдат открити Зимните олимпийски игри в Пекин. България ще бъде представена от 16 състезатели, като двама от тях – Ева Вукадинова и Владимир Зографски – са самоковци.

Олимпиадата в Китай ще бъде дебютна за младата ни надежда в ските Ева Вукадинова. 20-годишната брюнетка замина за Азия след добри резултати в последните си участия в стартове за ФИС в Сапада, Италия, където спечели златен и бронзов медал при младежите.
“Надявам се да се представя по най-добрия начин и да си направя моето каране, а класирането ще си дойде. Горда съм, че представям България, защото това не се случва на много хора “, сподели Вукадинова на тръгване за Пекин. Там тя ще участва в две дисциплини – гигантски слалом на 7 февруари (понеделник) и слалом на 9 февруари (сряда).

За Владимир Зографски пък това ще бъде трето участие на Зимни олимпийски игри след Сочи`2014 и Пьонгчанг`2018, където той записа върховото за българин в ски скока 14-о място. Сега Влади е сред най-опитните в родната делегация, а освен това се намира в много добра форма в последния месец. 28-годишният ни съгражданин завърши 12-и в старта от веригата „Четирите шанци” в Бишофсхофен в началото на януари, като това бе рекордно класиране за него в най-престижния турнир в този спорт извън олимпийските игри.
Зографски вече направи първите си скокове на малката шанца край Пекин, в които постигна 96.5, 101 и 91 метра. Квалификацията ще бъде утре, а официалната надпревара ще се състои в неделя, 6 февруари. Седмица по-късно – на 11 и 12 февруари (петък и събота), предстоят квалификацията и състезанието на голяма шанца.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*