Два нови автомобила получи лесничейството

Ключовете на два нови високопроходими автомобила „Лада Нива” връчи на 23 юни на директора на Общинското лесничейство инж. Георги Чапкънски кметът Владимир Георгиев.
Така се изпълняват обещанията към горските служители /и в началото на мандата са им били предоставени три коли, макар и втора употреба/. „30 хил. лв. за новите автомобили са осигурени с решение на Общинския съвет”, уточни кметът.
На срещата стана ясно, че наскоро специалисти от Държавната агенция по горите са извършили проверка по повод анонимен сигнал срещу Общинското лесничейство и Общината. Резултатът е, че нарушения няма. В заключението имало само дребни забележки.
Обяснено бе, че съобразно наличните гори Общинското лесничейство има право да сече годишно 46 830 куб. м дървесина. През последната година са отсечени 16 340 куб. м, което е 90 % от плана на общината. В същото време бе подчертано, че годишният прираст на общинските гори е 72 662 куб. м.
В лесничейството тези дни маркират дървета за предстоящ търг. Задачата е до края на годината да се маркира и това, което ще се предложи за търгове през следващата година.
И горският шеф, и кметът бяха категорични, че трябва да се инвестира, за да има по-добри резултати. На лесничейството са необходими още технически средства. Освен това броят на надзирателите е съвсем недостатъчен – 14 души отговарят за 190 хил. дка гори. Трябва да се мисли и за увеличение на заплащането на горските.
Проблеми има, както се знае, и с опазването на горите. Предвижда се да се усили видеонаблюдението. Ще се подготвя и собствен залесителен материал. Ще се маркират и падналите дървета, за да може след решение на Общинския съвет да се освободят от тях горските масиви.
„Горите в Боровец единствени в България са оформени като горите в Швейцария и Германия. Ние ще се стремим да поддържаме това ниво. И в останалите ни гори ще работим така, че да се доближим до състоянието на нормално европейско горско стопанство”, обобщи шефът на лесничейството.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*