Девети септември – носталгия, мит или действителност

За този ден певческата група към читалище “Св. св. Кирил и Методий” в Ярлово готви музикална програма, с която да разнообрази всекидневието на своите съселяни и гостите. За своя всеотдаен труд в полза на родната песен групата е получила грамоти и други награди. Аз искам от сърце да благодаря на хората от инициативния комитет, с чието съдействие на този ден моите съселяни ще пеят и играят чудните български песни и хора.
Нека да оставим на следващите поколения и на историците да оценят истинското значение на 9 септември 1944 г. Но по-възрастните хора са свидетели как до 40-те години на миналия век родината ни бе изоставаща страна. В селското стопанство например нямаше модерна техника, а всичко се движеше с животинска тяга – с вола, коня, кравата и магарето; народът ги комплектуваше според това, кой каквото имаше. А не бяха рядкост и случаите, когато самият човек ставаше другар на животните, за да бъде изорана педята земя.
След това България все повече се превръщаше във водеща страна както в селското стопанство, така и в сферата на промишлеността.
На мястото на ширещата се неграмотност пък се създадоха стотици детски градини, ясли и училища, както и десетки висши учебни заведения и научни институти, които позволиха на страната ни от изоставаща в областта на образованието и науката да се превърне във водеща и от световна величина сила, особено според своите размери и население.
Народът е казал: това, което вода не го гаси и огън не го гори, остава да живее.
Нека бъдем толерантни един към друг. Само така ще излезем от тресавището на немотията, която ни е хванала здраво за гърлото.
С уважение към всички, които обичат България:
Иван Манов
с. Ярлово

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*