Денят на влюбените и на виното носи радост, но и рискове

Корените на този ден – 14 февруари, идват от римо-католически празник в чест на св. Валентин, който се свързва с романтичната любов от времето на Средновековието. Затова и празникът е по-разпространен в католическия свят.
На този ден още през 14 в. започват масово да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Същите, които днес възприемаме като задължителни символи на любовта – сърце и образа на крилатия Купидон. Денят на влюбените се празнува по света от 1800 г., а в България – от 90-те години на 20 в., сякаш за да напомни, че за човешката обич няма религиозни граници.
Традиция e на този ден влюбените да си разменят символични подаръци, обикновено във формата на сърце – балони, плюшени играчки, шоколадчета, картички – валентинки и цветя.
На този ден в България празнуваме и Трифон Зарезан – патрон на лозарите и винарите.
В празника на любовта и виното е добре младите хора да се замислят, че случайните връзки под въздействието на алкохола и свързаната с тях интимност крият особено голям риск както по отношение на нежелана бременност с всички, произтичащи от нея, социални и психологически проблеми, така и от заразяване с болести, предавани по полов път: ХИВ/СПИН, сифилис, гонорея и др.
Във връзка с това е важно да се знае, че вирусът на СПИН не се предава чрез:
– обичаен контакт, ръкостискане, прегръдка, приятелска целувка, разговор, кихане, кашляне;
– съвместно ползване на общо жилище, съдове за хранене, баня, тоалетна, едно и също спално бельо или дрехи;
– плуване в басейни, ползване на спортни и училищни пособия и помагала, на работното място;
– хранителни продукти, питейна вода, контакт с животни или ухапване от насекоми;
– даряване на кръв.
С една дума – СПИН не се предава при всекидневните битови контакти.
А как да се предпазим от тази опасна болест? Ето нашите съвети:
– употребявайте презервативи при всеки полов контакт;
– използвайте индивидуални игли, спринцовки, режещи и пробождащи инструменти;
– избягвайте случайни полови контакти.
Важно е и да се знае, че средствата срещу забременяване – контрацептивни таблетки, спирали, спермицидни кремове и др., не предпазват от СПИН.
Единственото сигурно средство за защита е презервативът.
С придобиването на здравна информираност, жизнен опит и компетентност, у младите хора се създават умения и нагласи за пълноценно и отговорно изживени интимни отношения. Когато са дали израз на тези чувства, пред тях се разкриват красивите идеали на любовта и приятелството.
Хората пък, които имат съмнения за рискови контакти, могат да се изследват за ХИВ/СПИН в кабинетите за анонимно и безплатно консултиране /КАБКИС/ в София: към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – ул. “Враня” № 20, тел. 02/833-40-99; към Националния център по заразни и паразитни болести – бул. „Столетов” № 44А, тел. 02/931-80-71; към Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве – бул. „Дондуков” № 67, тел. 02/943-46-77.

Материалът е подготвен в дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ при РЗИ – Софийска област

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*