Детските кътове имат нужда от спешни грижи

Така би трябвало да изглежда една съвременна детска площадка…

Лято е и майка и бащи, баби и дядовци са често навън, по детските площадки. Децата си искат своето – да поиграят на воля, да се полюлеят, да се покатерят… Пред това време пък възрастните им близки имат нужда да поседнат на пейка, да си починат. Но на много места градинките с детските съоръжения не са в добро състояние. Преди време се писа, че е направена проверка и че тези кътове ще се ремонтират, но засега май нищо такова не се случва.
Занемарена е например детската площадка в зелените площи северно от “Билла”, а там до скоро беше райски кът. Не знам кой е отговорен за поддръжката на площадката – търговската верига ли, Общината ли, някой друг ли, но нека, докато е още време и не е съвсем късно, да се вземат мерки.
Много хора с децата си посещават и Туристическата градина. Това е едно прекрасно място. Там също има детски кътове, но те са към заведенията в парка. За да играе детето ти, не върви да не консумираш нещо. А не винаги това е възможно, пък и не е редно да е така.
Преди години в този парк имаше много люлки, шадраван, чешмичка, пейки наоколо и пр. и всичко това се поддържаше от Общината. Няма ли възможност и сега там да се направи поне един подобен кът? Това ще бъде от полза за много деца, а и за техните родители и близки, които докато малките играят, да ги наблюдават и да има къде спокойно да седнат и да си починат на чист въздух и тишина.

М. Стоянова

Искаме да имаме здрави и весели деца. Но за да е така, те трябва да има къде да играят и тези места трябва да са безопасни.
По стечение на обстоятелствата сме пратили малките в детска градина “Самоково”. Игрушките на двора там обаче са в плачевно състояние. Има два вагона от едно остатъчно влакче, които са направо опасни. Има и две основи, които преди са поддържали люлки, но тези люлки сега ги няма. Пързалката е била счупена, накрая с дупки, и й е била направена кръпка от пластмаса. Катерушките и глобусът са железни и опасни за тези малки деца. Беседката е ламаринена, а под нея и около нея има много стъкла.
Даже ние, самите родители, като видим деца там, ги гоним, за да не пострадат, да не се наранят.
Защо е така? Ами тези съоръжения са монтирани преди 30 и дори повече години, може би още от откриването на самата детска градина. Немислимо е децата от 21 век да се качват на такива опасни игрушки. Виновни са и някои по-големи деца и младежи, които вечер или през почивните дни използват съоръженията, предназначени за малките, и така ги износват и изпочупват; дори там, в двора, се събират и сигурно пият, чупят се бутилки и пр.
А имаме добър пример в нашия град:
Наскоро направената детска площадка срещу ДНА е много хубава, модерна. Всичко е съвременно, боядисано в свежи цветове. Търпи и промени, когато има нужда.
При това там детето го води майка или примерно баба му, докато в детската градина една-две учителки отговарят за куп деца. Пързалките са ръждясали и не стига, че цапат дрехите им, но като се спуснат по тях, падат долу в пясъка…
Подобно лошо е състоянието и на много други детски площадки в града ни.
Никой не иска невъзможното. Нашите искания са нормални – не ламтим за нови площадки, които да струват много пари, а желаем да се подобрят тези съоръжения, които имаме.
Няма да се сравняваме с Дупница и новия парк в този съседен град, защото бюджетът за него, доколкото знаем, не идва от Общината. Но да вземем за пример Сандански. Там състоянието на детските игрушки почти навсякъде е много добро. Но се случва така, че дете след падане е прието в болницата. Лекарите се заинтересували от причината и още на следващата година всички детски площадки в този град са покрити с тартан…
Нека поне веднъж и в нашия град се направи нещо преди да има жертви, не дай си Боже!

За група млади майки:
Валентина Торлакова
Илиана Атанасова

Б. Р. От Общината преди два месеца обявиха /бр. 42 от 1 юни т. г./, че детските площадки в града ни ще се модернизират. За тази цел са отделени 50 хил. лв. Подготвени са планове за обновяване на площадките. Предвижда се на всички кътове да се монтират гумени настилки. Ще има и нови площадки в “Самоково” и “Възраждане”.
При проверка на място тази пролет кметът Владимир Георгиев, зам.-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов и главният архитект на Общината арх. Надежда Клинчева установиха, че на много места детските площадки са стари, с амортизирани съоръжения, които освен всичко друго загрозяват и градската среда. Дори тогава кметът се беше разпоредил да бъдат премахнати всички опасни детски съоръжения.
Дано само плановете за модернизиране и ново строителство се осъществят по-бързо, тъй като вече и август дойде.

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    jelena erkman

    Смятате ли, че за получаване на заем? Прави ли ви сериозно, нуждаещи се от спешно заем, за да започнат свой собствен бизнес? Има ли в дълг? Това е вашата възможност да се постигне желанието си, ние даваме лични заеми, бизнес кредити и всички видове кредит с 2% лихва за повече информация моля свържете се с нас чрез електронна поща (erkmanjelenaloancompanygmail.com)

+ Leave a Comment

*