Детски празник в храма

Дворът на Митрополитската черква грейна на 2 май – Велики четвъртък, от слънчеви детски усмивки. Прекрасният празник на възпитаници на училищата „Христо Максимов“, „Св. св. Кирил и Методий“ и „Митрополит Авксентий Велешки“ бе организиран от архиерейския наместник в Самоковската духовна околия ставрофорен иконом Михаил Колев и богослова Ани Чепилова. Целта бе да се боядисат великденски яйца и децата да играят, да обогатят знанията си за живота на Иисус Христос и да се приобщават към църквата.

Третокласници от ОУ „Хр. Максимов“ под ръководството на преподавателите Румяна Павлова, Боряна Спасова и Екатерина Иванова се представиха с литературно-музикална програма, посветена на Възкресение Христово. Отец Михаил разказа на учениците за Великден и ги зарадва с подаръци, сред които и детско илюстровано евангелие. Част от дарението бе предоставено от Милена Джелепова. Децата получиха и листовки с информация за всеки ден от Страстната седмица, подготвена от техните учители, а после боядисаха яйца в червено, както повелява православната традиция.
Велики четвъртък е денят, в който се провежда Тайната вечеря, а Спасителят е предаден, арестуван и впоследствие разпънат на кръста. В третия ден след кръстната си смърт Иисус Христос  възкръсва и показва, че светлината ще пребъде над мрака.

Можете да харесате