Деца от Пазарджик качиха Мусала и чуха приказка за… Паисий

Възпитаници на пазарджишкото обединено детско заведение “Калина Малина” се изкачиха на връх Мусала, предизвиквайки възхищението на наши и чуждестранни туристи, а по-късно на 11 юли имаха запомняща се среща в детския лагер в Шумнатица със самоковския поет и писател Иван Ненов, автор на книгите “Истината за родното място на Паисий Хилендарски” и “Самоковският препис” на “История славянобългарска”.
Именно Ненов разказа на малчуганите приказката за монаха, роден в самоковското село Доспей и написал в Света гора настолната книга на Българското възраждане. Изтъкнато бе и делото на художника Станислав Доспевски, сродил с живота и творчеството си Самоков и Пазарджик.
Инициатор на начинанието бе директорката на детското заведение Соня Хай, която е и автор на няколко книги за деца. Книга с много цветни снимки е издадена и за историята на самата детска градина.
Вечерта, край огъня, на фона на родолюбиви песни, децата участваха и в традиционен ритуал, на който всяко от тях разказа за добрините, които е сътворило през деня – че е направило подарък на най-добрия си приятел, че е оправило най-хубаво леглото си и пр., и пр. Залче от пита с мед получаваше след разказа си всяко дете. Мнозина искрено довериха, че искат да станат писатели, художници… Малките творци бяха сътворили и оригинална изложба от рисунки върху камък.
Всички бяха радостни, че могат и да спортуват. Управителят на почивната станция Костадин Дренски е осигурил топки, шахове, гири, пособия за тенис. Всичко наоколо е чисто, затревено, благоустроено и по някакъв своеобразен начин бе в хармония с названията на отделните групи от детското заведение: “Нежност”, “Чистота”, “Надежда”…

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*