Дипломати от Англия и Гърция инспектираха Боровец за сезона

Сигурността на чуждестранните туристи в Боровец и другите курорти в общината през предстоящия зимен сезон бе повод за гостуването в Самоков на 9 декември на консула на Великобритания в София Джон О`Шонеси и на представители на гръцкото посолство у нас – втория секретар Георгиос Зафирис и полицейското аташе Константинос Цадкарасис.
Зам.-кметът Васил Сайменов запозна гостите с развитието на Самоков и общината и специално с курортите в района – Боровец, Мальовица и Белчин бани. Г-н Сайменов припомни и какви мерки са били взети за сигурността на туристите през миналия сезон. Общината тогава е сключила договори и е осигурила голяма част от средствата за дежурство на допълнителен брой полицаи в района. За безопасността на туристите за първи път са се грижели и ски патрули. В края на сезона е била дадена положителна оценка за резултатите от предприетите мерки за сигурност.
Сега, в началото на новия сезон, се вземат подобни мерки. Ще бъдат раздадени и листовки със съвети за безопасността на чуждестранните туристи.
Гостите изразиха одобрението си за направеното и подчертаха, че няма оплаквания от туристите от техните страни, посетили курортите в района. Все пак според дипломатите местната власт би могла да обърне повече внимание за по-доброто клиентско обслужване на чуждестранните туристи. В тази насока са били и повечето критични бележки на посетителите на региона от Острова и южната ни съседка.
Английският консул посочи, че туристите идват в Боровец главно защото харесват природата тук, а и цените са по-ниски в сравнение с Алпите. Дипломатът призна, че тук някои негови сънародници прекаляват с алкохола и че с подобни прояви трябва да се води съвместна борба. Стана ясно, че от посолството са подготвили и специална брошура, която предоставят на туроператори и туристи.
Гостите проявиха интерес и към състоянието на местната инфраструктура с оглед осъществяването на замислените големи проекти в общината. Г-н Зафирис получи в отговор на свой въпрос по-подробна информация за състоянието и перспективите на курорта Белчин бани от гл. експерт “Връзки с обществеността” в общинската администрация Веска Тодорова.
От името на британските граждани, живеещи в града и района, Кенет Арли, който присъстваше на срещата, обясни, че англичаните са добре приети тук и имат съдействието на местната власт при решаване на проблемите си.
Гостите благодариха за гостоприемството и обещаха нови срещи.
По-късно дипломатите разгледаха Боровец. В близките дни с подобни мисии те ще посетят и Банско и Пампорово. Очаква се чуждестранните туристи да бъдат с около 5 % повече през предстоящия сезон. Това налага наистина да се положат още по-сериозни усилия за осигуряване на тяхната безопасност.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*