Диригентът Борис Стрински: „За половин век хорът на туристите-ветерани има над 1000 изяви”

Тази есен хорът на туристите-ветерани стана на половин век. Съставът е създаден през далечната 1968 г. По повод на юбилея разговарях с дългогодишния диригент Борис Стрински.

– Маестро Стрински, кога и как се роди идеята за създаване на хора?
– На един концерт на хор „Планинарска песен”, когато се качихме на сцената да поздравим диригента Филип Аврамов, той се обърна към нас с бай Димитър Тончев: „Какво чакате?! Вие сте в полите на великата Рила! Та вие трябва да имате туристически хор!…”
Запалихме се от идеята. Бай Димитър каза: „Хайде, Боре, да се захващаме!…” И се почна. Поканихме хора, за които знаехме, че могат да пеят. На 10 октомври 68-а с 32 хористи направихме първата репетиция. Тончев бе диригент, а аз – корепетитор.
– Ти откога си диригент на хора?
– През 1970 г. бай Димитър се разболя. Когато почувствал края си, той пак мислел за хора и поръчал: „Аз си отивам. Да знаете, друг диригент не ви трябва, освен Боре…” И така продължих делото му.
– Каква е равносметката за изминалите години?
– През хора за това време са минали 182 души хористи. През годините се доказа, че духът на първооснователите е жив. За това време хорът има 1008 регистрирани изяви /всичко това е записано по място и дата/, което се пада средно по 20 изяви на година. Това е изключително постижение за хоров състав!
Може би думите на хористката Верка Бандрова най-добре илюстрират активната ни дейност: „Пели сме в цяла България и в половин Европа!…” Няма туристически празник и фестивал в страната, в които да не сме участвали. Били сме на откриване и на разширение на 11 хижи и заслони. Гостували сме в Румъния, Гърция, Македония, Турция, Босна и Херцеговина. В Германия имаме 4 турнета с 20 концерта.


– Какво бихте казали за репертоара?
– Хорът е изпълнявал общо 140 песни – класика, туристически, черковни, народни, всички бойни маршове.
– А къде е мястото на композитора Борис Стрински във всичко това?
– Много от туристическите песни, изпълнявани от хора, са по моя музика. Мои композиции има в изпълнение на всички туристически хорове в страната. Издадени са шест сборника с мои композиции. Сега ще излезе седми. Чест е за мен, че съм обявен за доайен на туристическите хорове в България и ми е присъдено званието „Маестро”.
– Хорът има и доста награди…
– Трудно е да се изброят. Получили сме над 80 купи, статуетки, плакети и предметни награди, четири медала „Алеко Константинов”, два медала „За особени заслуги” – първа степен, медал „1300 години България”, „Златен вимпел” на Областния съвет – София, златен медал от гр. Зебниц, Германия. Лауреати сме на Четвъртия, Петия и Шестия републикански фестивал на художествената самодейност. Много са грамотите , поздравителните адреси, благодарствените писма.
– Би ли споменал имената на някои от най-активните хористи?
– Трудно е, защото са много хората, които имат своето място в полувековната история на хора. Държа да отбележа имената на председателите на хора през годините – Кирил Симчев, Васил Марков, Виолета Коцева, Димитър Караиванов, Дора Пиперкова. Особено ми е приятно да подчертая, че в хора са пели 13 семейни двойки, сред които Мария и Кирил Симчеви, Виолета и Димитър Михайлови… С риск да пропусна някого, ще спомена имената на някои дългогодишни хористи: Иван Попиванов, Огнян Андонов, д-р Андрей Андреев, Цветанка Петкова, Гена Илиева, Верка Бандрова, Илинка Цинзова, Мария Диманова, Искра Русева, Боянка Димова, Соня Георгиева, Сашка Кугийска, Димитрина Костова…
– Какво е състоянието на хора сега?
– Хорът беше в състав от 64 души. И сега е смесен, но оредя. 112 от активните участници през годините вече не са между живите. От първоначалния състав аз единствен съм останал. Надявам се, че любовта към музиката, към туристическата песен е била и ще бъде основата и за бъдещета активна творческа дейност на състава на хора на туристите-ветерани в Самоков.
– Ще чествате ли юбилея?
– Разбира се, но през пролетта. Естествено, с концерт.

Интервюто взе: Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*