„Дневник по Балканските войни” е изпратен до 27 най-отговорни институции

На 66 години съм, а от 27 години и половина съм емигрант в Германия. Роден съм в Самоков, където живях 18 години. По религия съм християнин, източноправославен, а по политически убеждения – безпартиен.
Издадох второ издание на книгата на дядо ми свещеноиконом Христо Зафиров Кондоферски – пряк участник, очевидец и свидетел в Балканската и Междусъюзническата война преди 105 години. Той си е водил записки всеки ден – от началото до завършване на войната.
Това е един документ и завещание към идните поколения. Той си остава в сила независимо от политическите промени в Родината!
Считам, че всеки човек с българско самосъзнание е длъжен да прочете тази книга, независимо от това дали живее на територията на Република България или вън от нея.

* * *

На 28 февруари 1966 г. дядо ми Христо предаде препис от този дневник /300 ръкописни страници/ на Историческия музей в Самоков да го запазят за „вечни времена за бъдещите поколния”. Нищо не се помръдна почти половин столетие.
Четиридесет и шест години по-късно имах възможността да издам в 300 броя „Дневник по Балканските войни през 1912 и 1913 г.”.
Заангажирах двама младежи – Яна и Делян Василеви, както и техните родители, собственици на издателство „Приятел” от Самоков, и след няколко месеца взаимни усилия първото издание стана факт в края на 2012 г.
Тази акция предизвика местен възторг и патриотизъм, но „всяко чудо за три дни” – гласи българската поговорка. Второ издание – отново в 300 екземпляра, излезе в края на 2017 г., като отново поех разноските по отпечатването. Правя опит това издание да стане известно на отговорни хора в Родината ни.
Изпратих до 27 инстанции в България – включително най-висшите от политическо, културно и духовно ниво, по два до пет екземпляра от второто издание и апелирам да преценят сами дали този изстрадан документ отпреди 100 години и повече заслужава да стигне до сърцата на много българи по света.
Издателство „Приятел” – Самоков ще очаква заявки от всяко ведомство или инстанция, които ще проявят интерес.

Ето и списъка на ведомствата, институциите, учрежденията и организациите, които получиха екземпляри от книгата и бяха информирани за второто й издание: Президентство на Р България, Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на отбраната, Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, Българска патриаршия, Национален исторически музей, Национален военноисторически музей, Регионален исторически музей на София, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, БАН, Институт по история към БАН, Централна библиотека на БАН, СБЖ, Съюз на българските писатели, Съюз на ветераните от войните, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Военна академия „Г. С. Раковски”, Областна администрация на Софийска област, Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, Пловдивска духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий”, Държавен военноисторически архив /Велико Търново/, Народна библиотека „Иван Вазов” /Пловдив/, читалище „Зора” /Дупница/, кмет на община Самоков, председател на Общински съвет – Самоков.

Александър Кондоферски
Самоков – Мюнхен

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*