Доброволци изнесоха над 2 тона отпадъци от района на Леденото езеро под връх Мусала

Сговорна дружина – планина повдига.
Съединението прави силата.
Заедно можем повече.
И трите израза подхождат еднакво добре за акцията на една малка, но сплотена група доброволци, които доказаха, че няма невъзможни неща. В рамките на няколко дни – от 4 до 8 юли, те подготвиха, нарязаха /с машина, а когато токът спира вследствие на силна буря – и на ръка, с подръчни средства/ и изнесоха на гръб над два тона метални отпадъци от района на Леденото езеро под балканския първенец Мусала с неговите 2925 м н. в. Всъщност именно върхът стана приемник на строителните отпадъци към момента.
„Преценихме, че това е най-подходящият, бърз и лесен начин да премахнем боклуците от планината. От самия връх в най-скоро време ще започнем да ги извозваме с товарната въжена линия надолу, откъдето ще бъдат транспортирани на подходящо място. Макар пътеката да е по-стръмна, разстоянието от заслона до върха е много по-късо”, разясни Захари Недялков. Той отчете 100-процентов успех на акцията и заяви, че по-трудното е свършено, а сега остава отпадъците да напуснат веднъж завинаги пределите на величествената Рила.
Именно Захари Недялков, който е дългогодишен служител на метеорологичната станция на Мусала, и съпругата му Виктория от сдружение „Към върха” са основните инициатори на акцията заедно с Бранислав Бранков и неговата Big Ice Expeditions /Български автономни експедиции по ледените шапки из целия свят/. Подкрепа на организаторите оказват и от Национален парк „Рила”, като с тяхно съдействие е оформена и документацията около самото начинание.
„По време на тази малка и леко термопилска акция в лицето на динамични метео условия и брутални за участниците натоварвания, редовните ни доброволци извършиха 96 изкачвания на връх Мусала. Отчитайки и изкачванията на неочакваната, но безценна помощ на студентска група от Националната спортна академия, водена от Дойчин Боянов и Александър Шопов, както и на ученическа група на туристическо дружество „Свищи плаз” от град Златица, и на няколко случайни туристи, общият брой изкачвания на върха надхвърля 150”, направи равносметка Б. Бранков.


Именно в един непринуден разговор между Бранимир и Захари в края на миналата година се зародила идеята за акцията и постепенно узряла. Вече изпълнената цел е да бъдат премахнати купчината метални отпадъци – железа, тръби, ламарини и пр., намиращи се точно до пътеката край стария каменен заслон.
„Нетипичната за високата планина гледка вече няма да загрозява околността и да възмущава преминаващите оттук приятели на планината”, доволен бе Захари Недялков.
Той, както и всички доброволци – Бранислав Бранков, Светослав Угринов, Радослав Пиргов, Валентина, Борис Димитров, Стойко Синапов, Ели Дангова, Елена Реукова, Никола Костов, Иван Златев, Данил Николов, както и включилите се студенти, ученици и по-възрастни туристи, дадоха своя безценен личен пример как трябва да се грижим за опазването на природата.
А защо трябва да го правим ли? Защото „планината е храм, в който пречистваме душите си и пълним сърцата си с радост”, както заявяват организаторите на благородното начинание.

Делян Василев
Снимки: Бранислав Бранков

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*