Долномахленската черква почете празника си с курбан; ще бъде газифицирана

Долномахленската черква „Въведение Богородично” отбеляза своя храмов празник на 21 ноември. Тъй като църковният ден започва от вечерта, още предния ден – в понеделник, от 16 ч. бе отслужена вечерня. Рано сутринта на 21-и последва и утреня със Света Божествена литургия. Новост през тази година бе освещаването на постен курбан и раздаването му на стотиците богомолци, посетили храма навръх празника.
Свещ. Георги Николов бе радостен, че толкова много хора са съпричастни със съдбата на черквата и благодари за вкусния курбан на майсторите-готвачи. Той сподели и плановете си за подобрения на храма, в който служи от тази година.
„Най-важното в момента е да газифицираме храма. Надявам се да успеем да сторим това още преди Нова година. Предстои да се направи и частичен ремонт на дограмата”, изтъкна отец Георги. Той планира и изографисване на черквата в бъдеще. Свещеникът ще трябва да се справи и с последствията от наводнението на 3 юли, когато е имало много вода и в самия храм. За целта е необходимо да се изгради отводнителна канализация, която да предотвратява подобни случаи занапред.
Долномахленската черква е отворена за богомолци всеки ден от 8 до 17 ч., а през зимата – до 16 ч. Служби има всяка неделя от 8.30 ч. и в празнични дни.
Малко известно е, че посетителите палят свещичките си тук от запазения Великденски огън от Йерусалим, който се пази и поддържа в самия храм.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*