Дора Христова – шанс за изкуството в Самоков

Дора Христова

100 години хор „Рилска песен”

Когато запитам който и да е от моите колеги хористи от по-младото поколение кой диригент им е направил най-силно впечатление, едни бързо отговарят – Дора Христова, а други – Григор Соколов.
И като става въпрос за Дора Христова, сякаш всички застават мирно. Такова дълбоко впечатление е оставила тази високо образована музикално жена. Какъв невероятен шанс са имали нашият хор и нашият град! Какъв невероятен професионализъм, какъв колос в областта на хоровото изкуство е дирижирал нашия хор!
В програма за концерт от онова време откриваме репертоар, в който изпъкват изпълнения на творби на Гуно, Верди, Глинка, Бородин, Щраус, Пучини и др. Арии из опери изпълняват хористите Димитринка Костова, Теофана Минева, Андрей Андреев, Димитър Шаклев, Иван Делибашев, Огнян Япраков.
Тази невероятна жена – Дора Христова – е впечатлила с уменията си взискателната самоковска публика и най-вече родината с последващата си концертна дейност в страната и в чужбина.
До каквито и върхове да достигне нейното високо художествено творчество, тя ще остане част от културното наследство на родния ни Самоков. Името й ще се нарежда до имената на най-големите наши диригенти, допринесли за разгръщане на хоровото изкуство у нас, за утвърждаване на вярата в красотата на самодейното музикално изкуство.

Димитър Караиванов

Из програмата на празничния юбилеен концерт в читалище-паметник “Отец Паисий” на 12 декември 1974 г.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*