Доспевската къща ще става музей на градския бит

В нов музей ще се превърне Доспевската къща в града ни. В този дом ще бъдат представени вещи от местния градски бит, включително неща, свързани с развитието на фотографията.
Къщата на ул. “Цар Борис Трети” е построена от Димитър Зограф, син на основателя на Самоковската художествена школа Христо Димитров. Тук е живял първият кмет на Самоков след Освобождението – Иван Доспевски, който е известен и като един от първите фотографи.  Къщата е едноетажна, с три стаи, турска баня /хамам/, кухня и зидана печка. В двора е запазена работилницата на зографите.

Доспевската къща е национален паметник на културата. До неотдавна тук творяха малките художници, тук се провеждаше и международен симпозиум по скулптура. Новата идея за използване на сградата е на колектива на Историческия музей и е подкрепена от Общината. Вече са закупени някои мебели, но поради финансови причини това не може да бъде единственият начин за обзавеждането на бъдещия музей. Затова и от музея се обръщат към жителите на Самоков и региона с молба за дарение на старинни мебели, дрехи и аксесоари от 19 и началото на 20 век, за да бъде съхранено по най-подходящия начин националното ни и местно наследство. Справки могат да бъдат правени на място в Историческия музей или на тел. 0886 767691.
В новия музей ще могат да се организират културни прояви, както и във впечатляваща обстановка да се посрещат гости от страната и чужбина.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*