До неделя: Самоков значи ориентиране

В следващите няколко дни – на 2, 3 и 4 юни, община Самоков е домакин на изключително силната и престижна надпревара по ориентиране за купа „България”.
Регламентът на състезанието предвижда три старта на наша територия. Първият от тях е днес, 2 юни, от 14 ч. край Говедарци. В събота е предвиден още един старт от 14 ч. край Рельово, а на 4 юни в същия район от 10 ч. започва и финалният пробег. И трите старта в рамките на надпреварата за купа „България” са в най-престижната и изморителна дълга дистанция, като последният старт е преследване /състезателите стартират съобразно изоставането си от предните дни/.
След всеки старт е предвидено награждаване – в петък от 19.30 ч. на централния площад „Захарий Зограф” /тогава е и официалното откриване/, в събота от 20 ч. в хотел „Мура” в Боровец, а комплексните първенци ще бъдат наградени в неделя в зоната на състезанието край Рельово.
Заявки за участие в турнира са подали над 700 /!/ участници от 15 страни, което прави купа „България” събитието с най-много участници в спортния календар на Самоков за 2017 г.! В страната ни вече пристигнаха и действащи световни шампиони при ветераните. Тук е и легендата Пео Бенгстон, организатор на една от най-масовите прояви в света на ориентирането – шведската петдневка „Оринген”, събирала през годините до 25 хил. спортисти.
Една от основните интриги в надпреварата е дали рекордьорът на най-дългия туристически маршрут у нас – Ком-Емине по билото на Стара планина – Кирил Николов-Дизела, ще успее да запише рекорден осми триумф за купа „България”. В момента Дизела дели първото място с по 7 титли с Теодор Тодоров.
По мнението на специалисти подбраните терени за едно от най-големите състезания на Балканите са уникални, а общината ни разполага с отлични и разнообразни условия за подобни силни международни прояви.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*