Държавата продава горното поделение, бежанците отново на дневен ред

Нови слухове за настаняване на бежанци в общината плъзнаха през последните дни. Този път обаче притеснени хора намериха за себе си и „потвърждение” за намеренията на правителството, след като на сайта на Министерството на отбраната в интернет бе качена обява за провеждане на търгове с тайно наддаване за продажба на недвижими имоти. Четири от посочените парцели се намират в нашата община. „Компания” им правят досегашни военни терени в Гоце Делчев, Струмяни, Благоевград, Сапарева баня и др.
По думите на Александър Ресиловски, който пръв публикува скандалните снимки/таблици, има опасност тези имоти да бъдат закупени от Държавната агенция за бежанците /ДАБ/.
„Предстои да видим все пак дали и колко от тези имоти ще бъдат закупени от ДАБ и ще бъдат превърнати в нови лагери за приютяване на нелегални мигранти на българска територия”, уточнява Ресиловски.
Засега тези предположения остават да „висят” във въздуха. Преди месец, след провеждане на масов митинг в Самоков и официално запитване в парламента до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, тя заяви, че правителството не предвижда в Самоковска община да бъдат настанявани бежанци. Отговорът обаче не удовлетвори обезпокоените хора.
Бърза справка в общинската администрация показа, че обявените за продажба имоти в Самоков са четири парцела ведно със сградите на територията на горното поделение.
„За прехвърлянето на собственост между държавни институции не е необходимо да се прави възмездна сделка, тъй като с решение на Министерския съвет имотът може да се прехвърля като собственост от една държавна институция на друга. В момента принципал на тези имоти е Министерството на отбраната. Достатъчно е едно решение на правителството, за да стане имотът собственост на Държавната агенция за бежанците и да се ползва от самата агенция”, заявиха от общинската администрация с уточнението, че след като търгът е обявен публично, всеки може да участва в него.
Засега не е ясно дали Общината предявява апетити към имотите, чиято сборна начална тръжна цена е близо 7 млн. лв.
Известно е също, че местната управа изпрати наскоро ново официално писмо с искане имоти на Министерството на отбраната да бъдат прехвърлени безвъзмездно в полза на Общината. Намеренията са там да се разкрият обслужващи звена, младежки център и др. Подобни писма Общината праща неведнъж през последните години. Положителен отговор обаче засега няма.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*