Държавни квалификационни изпити в ПТГ “Никола Вапцаров”

Ученици от специалността “Компютърна техника и технологии” на изпита по практика на професията

Състояха се държавните квалификационни изпити за зрелостниците от ПТГ “Никола Вапцаров”.
След матурите през май това са вторите държавни изпити за завършващите училището. Провеждат се по специалности – теория и практика. Комисиите за оценяването се състоят от един представител на ПТГ “Н. Вапцаров” и двама представители на работодателски организации по съответната професия. Това е гаранция за по-безпристрастни оценки и за по-добра бъдеща реализация на завършващите.
Тази година изпити държаха учениците от специалностите “Компютърна техника и технологии” , “Малък и среден бизнес” и “Електротехника”, както и “Горско и ловно стопанство” – за възрастни, платена форма на обучение.
Успешно положилите изпитите получават освен диплом за средно образование, и свидетелство за професионална квалификация – трета степен. Това е най-високата степен на професионална квалификация, даваща не само възможност за работа по съответната професия, но и осигуряваща предимство при кандидатстване по сродните специалности във висшите учебни заведения. Например завършващите “Компютърна техника и технологии” ползват предимство при кандидатстване в Техническия университет, завършващите “Икономика” – в УНСС и т. н.
Оценките ще станат известни на 20 юни, а дипломите ще бъдат раздавани при тържествена обстановка в читалище-паметник “Отец Паисий”.

инж. Любослав Нейчев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*