Д-р Гущеров – един истински лекар и човек

Знаем, че когато духът е здрав, и тялото е здраво – „Здрав дух в здраво тяло!”
През последните 25 години народът е принуден само физически да оцелява поради алчни и ненаситни крадливи политици. Горкият народ заживя в крайна бедност, страх и мизерия. Всеки ден заболява, окуцява, обеззъбява… Болестите тържествуват, а духът човешки загубва борбеността си.
Имам чувството, че лекари и попове, които възприемаме като лечители на болката, се радват на болните и починалите, защото и самите те се превръщат в бездушни търговци, за които всичко е пари. И без да губят и миг, брутално търгуват и с духа, и с болното тяло човешко.
А може би греша. Може би не съм права? Защото си мисля, че е невъзможно човечността и добротата, щедростта и отзивчивостта да са се загубили безвъзвратно и дори съм сигурна, че някъде все още съществуват.
Да, има добри и честни хора! Един такъв човек се казва д-р Благой Гущеров от с. Яново, община Сандански. От години здравословно обслужва моята майка Роска Велева, пенсионирана учителка от с. Катунци, Санданско.
Когато питам: „Мамо, как си със здравето?”, тя отговаря: „Добре, че е д-р Гущеров! И този път ме спаси. Много е грижовен, мил и добър. Вдъхва вяра и надежда за изцеление. Винаги е усмихнат, надълго и широко ми обяснява как точно това лекарство е за моето заболяване и че за два-три дни ще се оправя. Вярвам му! Голям диагностик е.”
Д-р Гущеров не е личен лекар на майка ми, но въпреки това при повикване веднага се отзовава. И не само при определен болен, а при всеки, който има нужда от помощта му. И така години този лекар пътува до селата Яново, Петрово, Катунци, Враня и Калиманци. Вози пациентите си, когато се наложи, със собствената си кола до гр. Сандански. Придружава болните до кабинетите за снимки и изследвания и то без да иска възнаграждение от тях. Защото не е едноличен търговец, а е добър човек, голям професионалист, защото е над материалното, защото е духовен човек и лекар по призвание, изпълняващ Хипократовата клетва.
Д-р Гущеров, бъдете дълги години жив и здрав, за да помагате на хората със здравословни проблеми! Бог над вас!

Марияна Стоева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*