Един нестандартен урок

В петък, на 26 април, аз и моите съученици от VІ-а клас на ОУ „Христо Максимов” бяхме участници в един нетрадиционен урок по литература, който се проведе в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Урокът бе посветен на живота и делото на великия ирландски писател Оскар Уайлд.
Под ръководството на учителките ни по литература и английски – Ренета Павлова и Емилия Трифонова, на фона на прекрасна мултимедийна презентация ние представихме на многобройната публика на български и английски език моменти от живота на този невероятен творец. Той е един от малцината писатели, признати като велики дори от своите съвременници.
Признак за добър вкус в тогавашното ирландско общество е било човек да познава творчеството на Оскар Уайлд. Той е бил не само любим и уважаван писател, но и невероятен естет. Със своя изискан вкус е диктувал модата в столицата Дъблин.
Преди това бях чела много от приказките на Оскар Уайлд, но след този урок усещах, че имам нужда да ги прочета отново. Струваше ми се, че ще ги разбера по-добре, че ще открия в тях самия писател, неговите мечти и желания. С моите съученици си обещахме, че ще четем отново творбите на човека, написал незабравимите „Щастливия принц” и „Славеят и розата”.
Необикновен бе и краят на урока. Директорката Венета Симитчийска поздрави всички участници и цитира любими мисли от Уайлд на английски – родния език на твореца. Всички бяхме много впечатлени, защото имахме възможност да разберем как звучи написаното от великия писател в оригинал.

Елисавета Павлова
ОУ „Христо Максимов”, VІ-а клас

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*