Жените отстраниха „Монтана“ за нов финал за Купата

Снимка: www.rilskibasket.com

„Рилски спортист“ победи със 79:68 „Монтана 2003“ на 10 февруари и се класира за финала на турнира за Купата на България по баскетбол за жени! Съперник на домакините на проявата ще бъде шампионът „Берое“, който по-рано през деня отстрани в другия полуфинал „Локомотив“ (София) след успех с 80:49.
Младите самоковки излязоха на паркета с необходимото самочувствие и поеха инициативата още от самото начало на мача с монтанки. Нашите момичета дръпнаха с 11:2 след 5 минути игра, а до края на откриващата четвърт защитиха аванса си за 21:13. Гостите се опитаха да реагират и до почивката успяха да скъсят с малко изоставането си при 36:41. Това обаче не се превърна в тенденция и третата част отново бе за Вероника Джикова и компания, които водеха вече с двуцифрен аванс (61:51) преди заключителните 10 минути. В тях „Монтана“ успя да навакса половината от пасива си при 59:64. Последва едноминутно прекъсване от страна на Маргарита Маринкова, след което нейните възпитанички не позволиха нови колебания в играта си, а дори напротив – увеличиха преднината си за крайното 79:68.
17-годишната националка Деница Манолова напълно заслужено бе избрана за Играч на мача. Суперталантът на родния баскетбол завърши с коефициент на полезно действие 31, който бе оформен след 25 точки, 6 борби, 4 асистенции и 4 отнети топки.
Капитанът Вероника Джикова за пореден път се нагърби с важни решения в хода на мача и се отличи с 13 точки, 7 борби и 7 асистенции.
И останалите 7 състезателки от тима на домакините, които участваха в мача, също имаха своята роля за класирането за финала, като успяха да реализират поне по един кош за победата.
Янина Тодорова се превърна в топреализатор за „Монтана“ с 14 точки, а 12 и 11 добавиха съответно американката Тери Батъл и Микаела Дамянова.
„Рилски спортист“: Деница Манолова 25, Вероника Джикова 18, Ивана Бонева 9, Виолета Григорова 8, Тиа Чеймбърс 4 (Драгана Николич 8, Моника Борисова 6, Раня Абурая 4, Радина Илиева 2).
„Монтана 2003“: Янина Тодорова 14, Тери Батъл 12, Микаела Дамянова 11, Борислава Денчева 8, Шарис Феърли 7 (Преслава Колева 6, Валентина Горанова 5, Ванина Василева 5, Емилия Борисова).
Финалът между „Рилски спортист“ и „Берое“ (Стара Загора) ще се играе утре  – 11 февруари, от 15.30 ч., а два часа и половина по-рано в „Арена Самоков“ в спор за бронзовите медали ще излязат „Монтана 2003“ и „Локомотив“ (София).

Можете да харесате