Жив е той… и след 137 години /снимки/

137-годишнината от геройската смърт на Христо Ботев бе почетена на самия 2 юни пред паметника на националния герой в града ни.
„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”, цитира думите на гениалния поет в словото си кметът Владимир Георгиев. Той припомни, че Самоков също има участие в Ботевата чета. Легендарни са имената на Леон Крудов, Никола Корчев и други самоковски опълченци. „Днес, на този ден, се чувстваме повече от всякога обединени”, заключи Георгиев.
Есе за забележителния революционер и борец за свобода и независимост прочете Зорница Вълчева, ученичка от Професионалната гимназия по туризъм. Прочетено бе и едно от безсмъртните Ботеви стихотворения. С „Аз съм българче” малката певица Маргарита Бочева предизвика умиление сред присъстващите. Родолюбиви мелодии изпълни духовият оркестър при ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” под диригентството на Даниела Георгиева.
С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на великия българин. Кметът и секретарят на Общината Ангелина Вангелова поднесоха венец. Прозвуча „Мила Родино”. Ветрец развя родния трибагреник и флага на Самоков. Граждани, деца и младежи отрупаха паметника с цветя, а после всички останаха на място под воя на сирените. Венец бе положен и от името на партия ГЕРБ.
Сред множеството бяха народната представителка Ирена Коцева, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, общински съветници, общественици и културни деятели.
х х х
В същия ден социалисти и симпатизанти от Първи и Четвърти квартал в града ни положиха цветя пред паметници и паметни плочи на убити борци за национално освобождение и социална справедливост.

Тодор Попов

Pametnik Hristo Botev

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*