„Забавно лятно четене” в България започна от Самоков

През 2014 г. Самоков бе обявен за най-четящия град, а за най-четящо дете бе определена Теодора Станоева, ученичка от СОУ „Отец Паисий” в града ни.
Това бе и поводът стартът на тазгодишната кампания „Забавно лятно четене” да бъде даден на 28 май в Самоков, в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
Традиционното вече начинание, организирано от Българския детски портал Az-deteto.bg и Столична библиотека, се провежда от юни до септември и обхваща цялата страна. Целта е да се заинтригуват малките читатели и да се насърчат сами да търсят книги и да четат през голямата лятна ваканция. В специално създаден електронен дневник всяко дете вписва прочетените книги и отговаря на въпроси за съдържанието им. През септември, чрез онлайн читателския дневник, се определят най-четящият град, най-четящото дете, най-малкият читател и най-четената детска книга.
Откриването в Самоков бе предшествано от много интересна среща на ученици от началния курс с преподавателки Галина Войникова, Даниела Околска и Йорданка Николчова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с детската писателка Весела Фламбурари. Талантливата писателка се прояви като истинска артистка и сътвори цяло шоу. В много от сценките, свързани с вълшебно пътуване, тя включи ученици и това създаде изключително приятна атмосфера. Много деца получиха и книгата на авторката „Мина, магиите и бялата стъкленица”. Сигурно всички с интерес ще я прочетат и ще я впишат в електронните си дневници.
Представители на медийна група „Investor”, водени от Катрин Иванова, говориха за същността на кампанията и показаха на малките читатели как да попълват електронния си дневник. Помогна им лауреатката Теодора Станоева, на която преди това гостите връчиха специална значка като първенец в миналогодишното „Забавно лятно четене”.
Всички присъстващи ученици бяха зарадвани с чанти с подаръци – тефтери, тетрадки, разделители и шапки, с надпис „Забавно лятно четене”. Проектът е съфинансиран от програма „Култура” на Столична община.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*