Забраняват заради болест движението и пазара на едри преживни животни

За намаляване на риска от появата на болестта нодуларен дерматит, която от Гърция и Турция се прехвърли у нас, сe забрани движението на едри преживни животни с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане в месокомбинатите. Тяхното придвижване пък ще се извършва след писмено уведомление на Областната дирекция по безопасност на храните и съответно писмено разрешение.
Това стана ясно на извънредното заседание на Общинската епизоотична комисия в Самоков, състояло се в края на април под ръководството на нейния председател зам-кметът Васил Сайменов.
Специалисти поясниха, че нодуларният дерматит не е опасен за човека нито при контакт със заразен добитък, нито при консумация на продукти от болни животни, но нанася сериозни икономически загуби и има смъртоносни последици за едрите преживни животни. Болестта се разпространява много бързо и е с устойчив характер. Заболяването е вирусно и силно заразно.
Във връзка с това се забранява и провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни. Ще се определят места за обезвреждане на умрелите животни. Предвижда се да се засили контролът върху продажбата на хранителни продукти от животински произход от земеделските производители на пазара. Собствениците на животновъдни обекти трябва да засилят мерките за биосигурност и да извършват дезинфекция. Ще се разпространят и информационни материали за болестта.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*