Започват депото, ремонта на ОПУ „Н. Рилски”, нови клубове и площадки

На пресконференция на 8 януари кметът Владимир Георгиев запозна представителите на местните медии с обектите, по които ще се работи през 2015 г.
Предстои основен ремонт на ОПУ „Неофит Рилски”. В едномесечен срок ще бъде подписан договор за извършване на ремонтните дейности За да не се прекъсват учебните занятия учениците временно ще учат в НУ „Д-р Петър Берон”. Ремонтът трябва да бъде извършен за 4 месеца.
Започва работа и по първия етап от реализирането на проекта за новото депо за отпадъци. Георгиев отбеляза, че на обекта вече се работи – готов е колекторът за отпадните води до града.
В „МБАЛ-Самоков” се работи в отделението за асансьорите. Остава да се извършат строително-ремонтни работи за 260 000 лв. Срокът за приключване на работата е 3 месеца. В поликлиниката са изразходвани много средства за ремонт на покрива и за отоплението. Ще продължи модернизирането на санитарните възли. Ще се сменят и пейки в коридорите.
Предвижда се оформяне на нов вход към Художествената галерия – от към втория етаж на бившия партиен дом. За целта ще се ремонтират санитарните възли и довърши работата в третата зала на галерията.
Бившият ресторант в кв. „Възраждане” – „Кутна Хора”, е саниран. Предстои оборудването на обществената кухня там. Ще се обзаведе и дневен център за възрастни хора, с което на практика ще се реши отдавна поставеният от жители на квартала въпрос за нуждата от пенсионерски клуб в този район.
Подготвя се откриването на клуб на пенсионера и в клуба на Четвърти квартал. След дългогодишни спорове Общината е вече собственик на сградата. Направен е междувременно ремонт на покрива, предстоят и други ремонтни дейности.
Планира се изграждането на нова спортна площадка в кв. „Боричо”. Площадка ще бъде оформена и в НУ „Д-р Петър Берон”. Предстои да се обнови и спортната площадка край бл. 19 в кв. „Самоково”.
Кметът отбеляза, че се търсят и средства за оборудване на новата детска градина в двора на НУ „Д-р Петър Берон”.
В „Арена Самоков” с подходящи витрини и експозиции ще се дооформи Музеят на спорта. На дневен ред е и откриването на паметника на Петър Попангелов. Ще се отделят и средства за паметник на Константин Фотинов – през 2015-а се навършват 230 години от рождението на този забележителен наш съгражданин – първоосновател на българската журналистика.
Ще бъдат обновени крайградските паркове – Лаго, Туристическата градина и Ридо. Ще продължи и оформянето на централната част на града, включително на пространството около статуята на козела.
Мащабен проект е възстановяването на някогашното самоково, дало името на града ни. Предвижда се култовото съоръжение да бъде изградено на р. Бистрица.
Предстои и оформянето на нови велосипедни алеи, паркинги, тротоари, изграждане на противопожарната кула в Райово, настаняване на новите модерни пожарни коли в новопостроените от Общината гаражни клетки.
В селата усилията през тази година ще бъдат насочени главно към изграждане на водопроводи и асфалтиране.
Очаква се зелена светлина за строителството на тези и някои други обекти да дадат общинските съветници с приемането на бюджета за годината. Предложенията си Общината трябва да внесе в местния парламент до 27 януари. Окончателното им обсъждане и приемане ще стане на сесия през февруари.
В пресконференцията на 8 януари участваха и заместник-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов. Изтъкнато бе накратко и извършеното през миналата година.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*