Заразяващата сила на добротата

Предизвикано

Може ли едно добро дело да предизвика верижна реакция? Може ли една примерна постъпка да повлече след себе си лавинообразен ефект? Може ли просто една усмивка, един мил жест да сгрее душите на хората?
Може! Или поне така смятам аз.
Това есе се зароди в помислите ми още преди настъпването на новата 2015 г. Няколко дни преди новогодишната нощ ми се случи да бързам за някъде, дори не помня и причината. Това означаваше, че трябва да настъпя педала на газта на автомобила и да стигна навреме. Разбира се, не карах с по-висока скорост от позволената. Последва подминаване на няколко паркирали автомобила в дясната пътна лента на главната улица в квартал „Самоково” – „Преспа”. По този начин обаче отнех предимството на идващия отсреща лек автомобил. Естествено, когато се разминахме, очаквах люти попържни, злобни физиономии и, разбира се, нервно натискане на клаксона от страна на срещуположния шофьор. Какво се получи всъщност – махнах на колегата с ръка, за да му благодаря, а той направи същия знак и кимна одобрително с глава. Явно се оказа разбран човек.
Останах силно впечатлен от наглед обикновената случка. След този ден подхождам с още по-голямо разбиране към хората – бързащи, замислени, отнесени…
Тази простичка случка като че промени нещо в мен и ме накара да бъда по-добър. Именно това е и посланието на написаното тук – нека бъдем човеци! Нека бъдем човечни! Да бъдем съпричастни, да отворим сърцата си за добронамереност, душевен уют и топлина и да се опитаме да приемаме по-спокойно дребните несполуки и препятствия. Защото те, повярвайте, идват в живота ни, за да ни направят по-мъдри, по-силни и по-стойностни. Пречките, ако щете, ни усъвършенстват като човешки същества. Стига да умеем да извличаме правилните поуки.
Значи ли това, че доброто дело, примерната постъпка и милият жест могат да променят възприятията на околните и да сгреят душите им? Да!
При мен това даде ефект, а при вас? Ръкавицата е хвърлена…

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*