Зарибиха Искъра с хиляди балкански пъстърви

Константин Георгиев, Борислав Вардаров и Георги Прасков

Река Искър в района на града ни бе зарибена във вторник, на 29 октомври, с планинската царица сред рибите – балканската пъстърва.
Рибари от клуб „Балканка“ с помощта на местни ентусиасти разпръснаха хиляди малки рибки по течението на най-дългата река в България. Два чувала с „живот“ поеха и към езерата в Рила.
„Клубът ни е създаден с такава цел – да вдъхваме живот в реките на България. Досега сме зарибили родните водоеми с над 150 хиляди балкански пъстърви със собствени средства! Отделно сме участвали и в кампании с наши партньори при пускането на още 125 хиляди рибки“, поясни Станил Йотов от рибарския клуб. Той си спомни, че едно от първите зарибявания е било именно на територията на Искъра при Самоков преди три години.
„Решихме да разпръснем рибките във водите на територията на града ви, защото разчитаме на съвестта на самоковци. Вярваме, че те ще са бдителни и ще внимават за бракониерски набези“, обясни Ст. Йотов.
Удоволствието да пуснат балканките по течението на Искъра имаха местните рибари Борислав Вардаров, Георги Прасков и Константин Георгиев.
Стана ясно още, че инициативата е на веригата хипермаркети „Лидъл“. На фейсбук страницата на компанията в продължение на 10 дни рибари от цяла България са имали възможност да ловят виртуални риби, за всяка от които „Лидъл“ осигурява закупуването на една пъстърва. В благородното начинание са участвали над 7000 нашенци, хванали 42 хил. риби. Кампанията протича под мотото „Дай шанс на балканката“.
Участниците в благородното начинание си пожелаха малките рибки не само да оцелеят, а да се размножат и така с общи усилия да се върне животът в нашите реки.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*