Заявления за помощи за отопление вече може да се подават

От понеделник, 4 юли, започна приемането на заявления за получаване на помощи за отопление за новия отоплителен сезон 2016-2017 г. Помощите се отпускат за 5-месечен период – от 1 ноември т. г. до края на март догодина. Крайният срок за подаване на молбите в дирекция „Социално подпомагане” е 31 октомври.
Съгласно закона се подпомагат домакинства с ниски доходи, на които държавата поема част от сметките за отопление независимо от вида му – твърдо гориво, парно, електроенергия или газ. Условията са като миналогодишните, но вероятно прагът за получаване на помощта ще се завиши.
Към заявлението за помощта задължително трябва да се приложат документи за собственост на съответното жилище и за доходите през последните 6 месеца, а за безработни – и документ, че са регистрирани в Бюрото по труда с давност от половин година. Хората с увреждания, които кандидатстват за помощ, трябва да приложат и решение на ТЕЛК.
През миналата година в „Социално подпомагане” са подадени над 4000 заявления, но помощи са отпуснати само на правоимащите – около 2800 души. До 20 дни след подаването му заявлението трябва да бъде обработено и в 7-дневен срок след разглеждането му да бъде издадена заповед за отпускане или отказ на помощта.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*