За деветмесечието е изпълнен 95 % от плана за данъчните приходи

От началото на годината до 30 септември е изпълнен 95 % планът за приходи от данъци.
За периода в общинската хазна са влезли данъчни приходи в размер на 4,2 млн. лв. На 3,15 млн. лв. възлизат постъпленията по задължения за текущата година. Останалите над 1 млн. лв. представляват погасени задължения за предходни години.
По-голямата част от приходите са събрани чрез доброволни плащания. Ефект има обаче и от предприетите от общинската администрация мерки за принудително събиране на налозите, когато това се налага. Във връзка с това през изминалите 9 месеца са връчени на длъжници 1177 акта. През същия период са образувани и 186 дела при съдия изпълнител.
При една част от задълженията е постигнато споразумение за разсроченото им плащане. Друга част са предадени на Националната агенция по приходите за принудително събиране.
Най-ниско е изпълнението на патентния данък. Затова от местната администрация започват проверки на обектите, извършващи патентни услуги.
В същото време най–сериозно е преизпълнението при туристическия данък. Според запознати промяната в Закона за туризма е изиграла положителна роля – самите собственици на местата за подслон са по-сигурни в работатата си и мотивирани да внасят навреме задълженията си.
От Общината напомниха междувременно, че собствениците на имоти, които не се ползват, трябва да подадат декларация за освобождаване от такса битови отпадъци по отношение на събирането и извозването на сметта и поддържането на сметището. За да се освободят собствениците от плащане на такса смет сметката за ток за съответния имот през последните 6 месеца не трябва да надхвърля 50 лв., а и самият имот да няма задължения.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*