За 17-и път – Празник на рилския зелник в Бели Искър

Традиционният празник на рилския зелник се състоя в Бели Искър за 17-и път навръх Петровден – 29 юни.
Кметът на общината Владимир Георгиев благодари на кметството в Бели Искър, на читалище „Стойне Ангелов” в селото и на Местното туристическо сдружение за поддържаната традиция, за отличната организация и интересните прояви. Вл. Георгиев пък бе удостоен с грамота от домакините за оказваната подкрепа от Общината.
Повече от 30 зелника радваха окото, а сетне и вкуса на стотици посетители. Специална комисия оцени вкусовите качества, вида и автентичността на култовите ястия, които участваха и в конкурса за най-хубав зелник. Участниците в конкурса бяха показали не само кулинарните си способности, но и своето богато въображение.
На сцената пък междувременно с песни и танци се представиха читалищни състави от Самоковската и от други съседни общини. Звездата на вечерта бе шоуменът Милко Калайджиев, който пя и заедно с Мира Радева, инициаторката на този вече дълголетен празник. Вездесъщата Мира не спря и да танцува.
Гостите не бяха малко, въпреки че по същото време в много самоковски села се провеждаха традиционните събори. Празникът всъщност не бе само на площада, а и по къщите, където любезните домакини посрещнаха много гости.
Тържеството в началото откриха кметът на Бели Искър Крум Георгиев и зам.- кметът на общината Васил Сайменов. Водещ по традиция бе познатият и от телевизионния екран местен кадър Станимир Бакалов, който със своята находчивост и чудесно чувство за хумор допълнително повдигаше настроението.
В хубавия слънчев ден хората и веселието продължиха до късно. В този оригинален празник отново бяха вплетени усилията на много местни културни деятели начело с председателя на читалището Диана Терзийска, на дългогодишни общественици и самодейци. Прекрасната традиция популяризира Бели Искър и Самоковския край и помага да се съхранява и опазва българщината в едно особено време, когато да си родолюбец става като че все по-важно.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*