Земеделци протестират срещу орязани финанси

Селски стопани, организирани от Асоциацията на картофопроизводителите, започнаха в понеделник, на 28 ноември, протеста акция в общината срещу орязаните средства за земеделието в републиканския проектобюджет за следващата година.
“Солидарни сме с колегите зърнопроизводители”, декларираха самоковските производители на картофи, които се бяха събрали преди обяд в понеделник при необичайно топло /13 градуса/ и тихо за сезона време на паркинга пред мотел “Белчински ханове” край Белчин. Сред участващите в протеста бе и председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов.
Над 20 трактора бяха подредени на паркинга край дупнишкото шосе, но блокада на самия път не бе предприета. Издигнат бе обаче плакат: “Дянков, оставка!”.
Присъстващите заявиха, че до четвъртък – 1 декември, ще протестират по този начин, а след това, ако няма резултат, ще потеглят с машините за София.
В района имаше засилено полицейско присъствие, но акцията бе много добре организирана и до инциденти не се стигна.
х х х
В същия ден неправителствените организации от сферата на земеделието започнаха ефективни протестни действия в цялата страна. На някои места дори бяха затворени пътища и гранични контролно-пропускателни пунктове.
В специална декларация организаторите бяха дали срок на управляващите да преразгледат и да променят внесеният закон за националния бюджет за 2012 г. в частта му за предложената финансова рамка за сектор „Земеделие”. Вместо обещаните преди изборите 500 млн. лв. за земеделско производство предвидените пари в проектобюджета за тази цел сега са само 340 млн.
Сумата е сходна с отделените средства за тази година, но е доста по-малка от обещаната в меморандум между земеделския сектор и правителството от септември т. г. В документа тогава се посочва, че средствата, отделени за субсидии, ще бъдат малко над 500 млн. лв. Земеделците твърдят, че са им били обещани и още 70 млн. лв. по схема за по-нисък акциз за горивата, които също не са предвидени в бъдещия бюджет.
Тъй като отговор и диалог от страна на правителството не се е получил, Национален комитет за протестни действия на неправителствените организации от земеделския сектор е пристъпил към сегашните действия.
От своя страна вицепремиерът Симеон Дянков пък заяви: “Земеделците получиха всичко, което можем да им дадем, какво още искат?”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*