Ивана Скендерова: “Успешният бизнес зависи от семейната хармония”

Сигурно много от по-младите самоковци си спомнят Ивана Скендерова. До седми клас тя учи в Самоков. Завършва немската гимназия в Монтана. Майка й познават мнозина – беше старша сестра в Нервното отделение на болницата. Бащата на Ивана – Ал. Скендеров, пък работеше в Завода за регистрационна техника като началник “Пласмент”. След получено наследство той разви широка благотворителна дейност.
Ивана израсна красива млада дама. Мнозина наши съграждани си спомнят, че преди години тя представи България на конкурса “Мисис Свят”. С футболиста Мартин Горанов създадоха щастливо семейство. Радват се на две чудесни момчета. Развиват успешен бизнес с аромати.
В юбилейното издание «Banker Special” на в. „Банкерь” от 25 май т. г. бе публикувано интервю с бизнесдамата Ивана Скендерова. Интервюто поместваме тук с нейно съгласие.

– Г-жо Скендерова, Вие сте една от малкото светски дами, към които медиите се отнасят изцяло положително. Как си обяснявате този факт?
– Смятам, че една от причините за това позитивно отношение е взаимното уважение, което имаме с представителите на пресата. Винаги съм приемала, че от медиите можем да черпим опит и да си “сверяваме часовника” с едни от най-авторитетните журналисти. През годините съм имала много покани за интервюта, фотосесии и репортажи, и съм откликвала с респект към работата им. Затова и получавам положително отношение от отсрещната страна повече от две десетилетия.
– Имате прекрасно, сплотено семейство. Каква е Вашата тайна за постигане на хармония с най-близките?
– Общите цели, които имаме с Мартин и децата, ни обединяват и ни дават сили да се борим за семейното разбирателство и благополучие. Семейството ни се гради от взаимната любов, която изпитваме със съпруга ми. И двамата сме трудни характери, но с времето ги балансирахме. Съпругът ми е интелигентен, умее да общува с хората, роден дипломат е. Заедно сме от 25 години и смятам, че живеем щастливо. Най-важното е всички вкъщи да имат добро настроение, да си говорим, да се забавляваме.
– Според Кристиан Диор парфюмът може да разкаже за една жена повече от нейния почерк. Защо се насочихте именно към бизнеса с аромати?
– Оказахме се в точното време на подходящото място. През 1997-а живеехме в Атина, тъй като Мартин имаше договор с футболния тим на АЕК. Там се запознахме с най-големите професионалисти в този бранш. Бизнесът ни е свързан с едно от петте човешки сетива – обонянието. Занимаваме се с ароматен маркетинг и науката аромакология, изучаваща влиянието на миризмите върху психо-физическото състояние на хората.
– Почитателите Ви биха искали да знаят по какви проекти работите в момента?
– Работим изцяло върху разширяването на бизнеса ни. Създаваме нови аромати и продукти, реинвестираме средствата, за да привлечем нови клиенти. Имаме необятна гама от аромати – всичко, което даден клиент може да потърси. Интересно е, че имаме много корпоративни клиенти, които искат да имат собствен, индивидуален аромат. Например, ако даден бизнес иска да подобри качеството си на обслужване и да има повече клиенти, използва в магазинната си мрежа аромат на грейпфрут. Научно доказано е, че този плод кара хората да бъдат по-щедри.
Има сладкарници, които са много добре аранжирани, оборудвани, предлагат прекрасна продукция, но не можеш да го разбереш, ако не влезеш през вратата. Затова ароматите на сладкиши се поставят отвън на заведенията и те приканват да влезеш и да опиташ. Това е ароматният маркетинг – да подсилиш желанието на клиентите да си купят нещо хубаво.
– Казват че успешните хора винаги търсят възможност да помагат на другите. Малцина знаят, че се занимавате и с благотворителна дейност. Какво Ви мотивира да правите това?
– Благотворителността е проява на висша човешка добродетел. Мотивацията ми идва най-вече от моя баща – Александър Скендеров. През 1981-а чрез фонд “1300 години България” той направи едно от най-големите дарения за родината ни. Така бе построена болницата в Гоце Делчев – Скендеровата болница, а болницата “Св. Екатерина” бе обзаведена с модерна апаратура. Моите финансови възможности са по-скромни, но винаги съм се старала да проявявам човешка съпричастност, без да се афиширам.
– Правите ли планове за бъдещето, имате ли нереализирани мечти, кои са целите, които на всяка цена искате да постигнете?
– Мечтите ми са свързани с отглеждането и правилното възпитание на децата ни, за да израснат като щастливи и добри хора. Затова отделяме много внимание на обучението и спортните им дейности. Спортът калява характера. Логично покрай баща си и двете ни момчета са много запалени по футбола, особено по-малкият – Антъни Горанов. Според мен той носи гена на баща си Мартин и дядо си – Милен Горанов, които са достойни и известни български футболисти. Антъни е много пристрастен и запален по играта. Неотдавна моите мъже се върнаха от Барселона, където гледаха мач на любимата “Барса” срещу “Леганес”. За първи път на „Камп Ноу“, заедно с 90 хиляди зрители, в страхотна атмосфера и само на пет метра от мястото, където излизат футболистите. Разказаха ми, че малкият е станал от мястото си и е викал с пълен глас: “Меси, Меси, аз съм тук!”. Толкова е бил развълнуван… Изненадата и организацията бяха от мен. Те включваха и разглеждане на забележителностите на Барселона. Големият ми син Мартин е 15-годишен и вече задминава баща си на ръст.
– Ако стилът е начинът за една дама да каже коя е, как създавате своя? Кои са марките и дизайнерите, на които се доверявате при избора на облекло?
– Модата се променя постоянно, но имам собствен стил и не се притеснявам от актуалните тенденции. Последните няколко години се доверявам на моята приятелка Левтера Янис Цанзопулу, която има собствен бутик – Plus Zero Concept Store. Тя работи със световни марки – By Malene Briger, Marni, Monies, Ann Demeulester, Rick Owens, Acne Studios, с които не е трудно да създадеш перфектната визия. Много харесвам чантите на Hermes. Съпругът често ми подарява такива, невероятни са. Купувани са предимно от Швейцария и САЩ, където се записваш в списък на чакащите и получаваш чантата след почти две години.
– Какви аксесоари предпочитате?
– На първо място за мен е часовникът. Баща ми ми е завещал някои от неговите. Хубавият часовник е инвестиция, която ще остане и за синовете ми. За мен емблематична е шапката. Подходящата шапка завършва перфектната визия. Имам много голяма колекция от шапки за всякакви поводи – големи, малки, ежедневни, официални, плажни тип “бомбе”. Имам уникален случай с черно-бяла шапка на Dior, която много харесах, като гледах едно ревю. Исках да я купя отнякъде, но се оказа, че са произведени само 12 за целия свят. Тогава кумата ми беше в Париж и я помолих да провери в тамошния бутик на Dior. Оказа се, че шапката е само една за цяла Франция. И тя я е свалила от витрината, за да ми я вземе.
– Знаем, че обичате да пътешествате. Кои са дестинациите, които Ви зареждат най-много и защо?
– Пътуваме много в страната и в чужбина. Екзотичните дестинации са красиви, но предпочитаме Европа. Винаги се връщам с удоволствие във Вечния град Рим. Това е един музей на открито, където всеки път преоткривам нещо. Иначе сме обикаляли цяла Америка и всичките щати с миниван през лятната ваканция на децата. Там най-много ми допаднаха Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк и Сан Франциско. Ходили сме в Мексико, Доминикана, Тайланд, Шри Ланка…
Имам много интересна случка в Дубай. За рождения ми ден бяхме резервирали стая в Atlantis и се оказа, че точно тогава е официалното откриване на хотела. Запознахме се, снимахме се и пихме шампанско с много известни личности като Ричард Брансън и Майкъл Джордан, концерт изнесоха Кайли Миноуг и Джанет Джексън. Така на моя рожден ден се оказа, че ще наблюдавам най-голямата заря от фойерверки, правена някога.
В най-хубавия хотел в Банкок пък съвсем случайно се запознахме с Колин Фарел, който бе дошъл за представянето на “Александър”. Той беше в лоби бара и охраната ни спря, но Фарел нареди да ни пуснат. Мартин му каза, че знае неговата биография, че е бил футболист и как се е насочил към киното… Така го предразположихме, че Фарел ни запрегръща и разцелува, пихме заедно бира, снимахме се.

Силвия Джагарова
Калоян Атанасов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*