Иван Шуманов участва в пленер в Хърватия

Самоковецът Иван Шуманов взе участие от 1 до 10 март в международен пленер в Конавле /Хърватия/ заедно с още 14 художника от 10 държави: Испания, Германия, Холандия, Унгария, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Турция, Хърватия и България. Гостите са били настанени в манастира „Св. Влахо” в Придворие Конавле, при отлични условия за творческа работа и престой.
Художниците са показали в своите произведения – всеки по свой, авторски начин – видяното и усетеното чрез различни техники и начини на изразяване. Общуването помежду им също е било от голяма полза. Всички са се запознвали с нов вид култура и практики, обменили са информация за съвременните тенденции в изкуството.
Домакините са организирали и интересни програми с типична за района музика, посещения в семейни къщи, запознаване с местните традиции, обиколка на близкия Дубровник /където по същото време се е снимал американски филм за Робин Худ/. Накрая е била подредена изложба в манастира.
„За мен е важно сега да разкажа на моите ученици за пленера”, сподели за „Приятел” Шуманов, който е и ръководител на школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалище „Младост”.
Младият самоковски творец е запознал колегите си със Самоков и България чрез презентация, книжки за наши художници, филм за Влидимир Димитров-Майстора и ги е закичил с мартеници – уникалния български символ на пролетта.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*