Избраха Анета Дръгушану за носител на наградата „Захарий Зограф“

Анета Дръгушану

Художничката Анета Дръгушану е новият носител на националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф”, която ще бъде връчена днес, петък, 16 май, в 18 ч. на церемония в Градската художествена галерия. Творбата, заради която е избрана новата лауреатка, се нарича „Завръщането“.
Анета Дръгушану е родена в Румъния /окръг Нямц, с. Поточ/. През 1963 г. завършва Художествената академия в Букурещ, а след това идва в България. Живее и работи във Видин. Има много самостоятелни изложби в България, Румъния, Югославия, Сирия, както и доста участия в колективни експозиции. Нейни творби са собственост на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и много галерии в страната, както и на частни колекции. Носител е на орден „Кирил и Методий“ – II степен, отличието „Златен век“ на Министерството на културата, има и награди от Съюза на българските художници.
По време на тържествената церемония тази вечер в галерията ще бъде експонирана и изложба с творби на Дръгушану.
Както е известно, през миналата година Общината учреди и национален конкурс за детска рисунка „Захарий Зограф“. При второто издание на конкурса през тази година са получени над 700 рисунки от цялата страна.
При 11-15-годишните първа награда ще получи Ния Нинова от Етрополе, втора – Виктория Благоева от Самоков /ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, преподавателка по изобразително изкуство Емилия Гривева/, трета – Кристиян Ласкин /школа „Зографчета” с ръководител Маргарита Кьосева/.
В групата на малките художници от 7 до 10 години първите три места журито е отредило на Селин Фикредова от Търговище, Петя Петкова от Враца и Емили Симеонова от Самоков /”Зографчета”/.
При най-малките /4-6 г./ първа е Преслава Симеонова от София, втори – Йоан Стойков от София, трета – Александра Петкова от Плевен.
Специална награда ще бъде връчена на Георги Алексиев от Самоков с ръководител Пенка Боянова /школа „Захарий Зограф”/.
Наградата на Съюза на българските художници пък е заслужил Антоан Калоянов от Търговище /Ателие за изобразителни изкуства/.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*