Излезе от печат книгата „Поповяне във въртопа на времето”

Нова книга

Иска ми се да пожелая, уважаеми читатели, да прочетете най-новата книга на доктора по история Бойко Беленски /в сътрудничество с Елена Цолева-Кощрова, председател на читалище „Светлина” в Поповяне от 2015 г./ – „Поповяне във въртопа на времето”.
Поздравления за идеята да се подготви и издаде тази книга, отразяваща историята и настоящето, а защо да не бъде и подтик за поглед в бъдещето?! При толкова изявени поповянци, а предполагам и техни наследници, е възможно да се помогне на родното село.
Най-ценното на света е да знаеш корените си и да посветиш живота си на родината и родния край. Пример за това е самият Бойко Беленски. Той е роден в София, но откакто си е купил къща в Поповяне, се чувства поповянец.
Книгата е добър пътеводител във времето. Подредена е в 17 раздела, което позволява да се чете лесно, а същевременно и избирателно.
Аз съм наследничка на Попстоиловия род и нося името на баба ми Виктория, първородна дъщеря на първия учител Георги Постолов в светското училище. С удоволствие прочетох седмия раздел „Нрави, обичаи, носии”. През 2016 г. съм присъствала на Празника на дзивата и картофите в Поповяне. Трудно беше на комисията да определи коя дзива /кисела баница, сродила се с тутманика и характерна само за Поповяне/ грабва окото от пръв поглед и е най-вкусна. Гозбите с картофи нямаха равни на себе си! Майсторките се представиха, облечени в народни носии…
Незабравим ще остане и Празникът на поетичното щъркелово четене, състоял се на 25 юни 2016 г. за първи път. Щъркелът е символ на семейното огнище и добруването на дома. Инициатор и водещ на празника бе Бойко Беленски, а съдействие оказаха кметството и ръководството на читалището. Свои произведения четоха изявени творци от София и Самоков. Тази година на 17 юни за втори път се проведе поетичното щъркелово четене /нямах възможност да присъствам/ и така вече става хубава традиция. Подаръкът на поетите този път е била именно новата книга на Бойко Беленски.
Ех, какво вдъхновение обхваща човек, когато вижда как село Поповяне живее, как инициативите непрекъснато растат!…
Благодаря ви, мили хора, разказали в спомените си своите преживявания, за да останат за поколенията.
Благодаря ви, Бойко Беленски и Елена Цолева /моя братовчедка от Попстоиловия род/, за идеята, за огромния труд и ентусиазма да направите книгата.
Очаквам с нетърпение с какво ново ще ни зарадвате в близко бъдеще. Може би с инициативи, с проект за село Поповяне като добро място за живеене.
Книгата можете да намерите в читалището в селото.

Виктория Градинарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*