Излезе от печат новата книга на Христо Христов „Съкровения/Откровения”

В дните около 24 май от печат излезе нова книга на издателство „Приятел” – стихосбирката на Христо Христов „Съкровения/Откровения”.
Стиховете на Христов са в японската форма танка, възникнала в далечния 7 в. и малко известна в Европа, включително и у нас. Тя се състои от пет стиха с общо 31 срички по „системата” 5-7-5-7-7 и предлага по-широки възможности за изява от малко по-популярната хайку поезия.
„Преди 10 години Христо Христов издаде първата си поетична книга „Мигове – хайку”, а преди 5 години – „Хайку вълнения”. Посочвам годините на тези две книги, защото те са своеобразна поетична „стълба”, по която авторът се изкачва, и защото поезията на Далечния Изток – хайку, като че ли бе най-добрата форма в творческите му търсения”, пише в предговора поетът Иван Ненов.
Христов е първият творец от Самоков /а вероятно и в много по-широк мащаб/, който пише в жанра танка. Десетките стихотворения са разпределени в три раздела: „Усмихни се”, „O, tempore” и „Откровения”. Книгата е богато илюстрирана. Завършва с поемата-есе „Завинаги!”.
Христо Христов е роден през 1951 г. в Самоков. Завършил е Колеж по култура и българска филология в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград. Автор е и на два тома „Самоковски силуети”, на сборника с разкази „Ръченица” и на няколко стихосбирки. Пише още литературна критика и публицистика. Съчинява и музика.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*