Изложба за бележития самоковски поет Иван Йончев откриха в Историческия музей

Опит да се събере разпокъсаното между институциите наследство на Иван Йончев представлява откритата в Историческия музей изложба, посветена на забележителния поет и наш съгражданин, от чиято ранна смърт през тази година се навърши един век. Иван Йончев е показан в истинския си образ – далеч от клишета, политическа конюнктура или нечии виждания.
Тук могат да се видят редки архивни снимки, ръкописи, произведения на твореца, както и биографията му, представена по години.


Благодарност заслужават колективите на Историческия музей и на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”, както и родственичките на поета Елка и Росица Йончеви за предоставените архиви, без които тази изложба нямаше да бъде факт.
На откриването присъстваха родственици на Иван Йончев, членове на асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“ – организатор на провеждащите се междувременно в Самоков традиционни Цар-Шишманови дни, университетски преподаватели от Македония и др. Изложбата ще остане в музея до края на декември.

Силвио Томов,
четвъртокурсник в специалност „История” на СУ „Св. Климент Охридски”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*