Изсекли дървета за 780 тира от „царските” гори в Рила

Бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза са спечелили 2 191 688 лв. от май 2003 г., когато влизат във владение на 16 500 дка рилски гори, до мораториума върху сечта през 2009 г.
Това е установила комплексна експертиза по делото, водено от държавата срещу Сакскобургготски за връщането на горите, съобщи в. „Преса”. Сумите са изчислявани по ценоразписа на горските стопанства, който е под пазарните цени. Според специалисти за 6-те години са изсечени над 27 хил. кубика дърва. Това прави според запознати керван от 780 тира.
Делото за горите е едно от петте, които държавата е завела срещу Сакскобургготски и сестра му през 2011 г. На първа инстанция за държавна собственост вече са обявени резиденциите „Царска Бистрица“, „Саръгьол“ и „Ситняково“ край Боровец. Още нямат решение споровете за „Врана“ и за горите.
16 500-те декара рилски гори са върнати на Сакскобургготски, докато е бил начело на правителството. Това става с две решения на поземлената комисия в Самоков. Впоследствие проверка на Върховната административна прокуратура е установила „надвзети“ 4500 дка – веднъж те са връщани по нотариални актове на името на интендантството, а втори път по крепостни актове.
Дотук държавата е предявила претенция от 250 хил. лв. към Сакскобургготски и сестра му – обезщетение за неправомерното ползване на горите и за добива от тях. След окончателното приемане на експертизата тази сума вероятно ще бъде завишена. Поредното заседание по делото е отложено за края на март.
Междувременно бившият премиер води дело срещу държавата в Страсбург заради мораториума върху т. нар. царски имоти, наложен от парламента през 2009 г. до изработването на специален закон. Мораториумът не е вдигнат, а закон няма, констатира агенция БЛИЦ.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*