Източените пари с фалшиви документи за инвалиди са към 500 бона

Станаха известни нови данни за голямата измама с фалшиви документи, при която ромки са изкарвали децата си инвалиди, за да получават социални помощи. Полицията разкри, че те представяли фалшиви решения на ТЕЛК за заболяването астма. В трите съседни общини – Ихтиман, Костенец и Самоков, десетки ромски семейства незаконно получили по този начин близо 500 хил. лв.
По-голямата част от парите обаче така и не е отишла в джоба на родителите. Тази част била прибирана от хората, които измислили как да измамят службите за социално подпомагане.
В нашата община конците дърпал жител на Марица.
Изработвани били фалшиви свидетелства на ТЕЛК с имената на децата, които имали „инвалидност” над 50 %. С подправените документи се получавали чрез социалните семейни помощи за деца с увреждания – всеки месец по близо 300 лв. Получавана била и значителна еднократна сума, която се давала на ръка за три години назад.
Аферата била в действие през миналата година, но сега полицията проверява дали няма по подобен начин „освидетелствани” деца и през 2010 и 2011 г.
Ръководството на Агенцията за социално подпомагане е разпоредило на дирекциите в цялата страна също да проверят в регионалните здравни инспекции всички новорегистрирани решения на ТЕЛК, с които са отпуснати помощи за деца с увреждания.
Измамата била разкрита най-напред в Ихтиман, където полицията установила фалшиви свидетелства за инвалидност на 10 деца. В Костенец случаите били 20, а в нашата община – 34. При всички случаи децата били от ромски произход и със „заболяване” астма.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*