Илия Кичев с бронз от международна олимпиада

Младият самоковец Илия Кичев спечели бронзов медал от Първата международна олимпиада на мегаполисите, състояла се от 4 до 9 септември в Москва.
Българският тим, съставен от ученици от Софийската математическа гимназия, завоюва общо 4 сребърни и 4 бронзови отличия и се класира на призовото второ място, като всички 8 участници са се завърнали с медали и са се представили много добре и в т. нар. блиц състезание, в което е трябвало да отговарят бързо на въпроси от няколко области – математика, информатика, химия и физика.
В олимпиадата са взели участие общо 22 състава от столици и други големи градове по света. В надпреварата са се включили ученици на възраст от 14 до 18 години, като нашите представители са се състезавали в 4 дисциплини – математика, информатика, химия и физика.
Илия Кичев с преподавател Ани Божикова се е пуснал успешно в състезанието по химия, където освен теоретична, е имало и експериментална част. „За мен в цялото състезание най-труден беше експериментът, беше нещо ново и чудно и особено синтезът в химията”, споделя Илия. Той е особено доволен и от това, че е имал невероятната възможност да посети Москва – огромен град с различна култура. „Много се радвам, че успях да осъществя мечтата си“, заключава младият ни съгражданин.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*