Историческа победа за „Рилски спортист“ в Косово – 104:100 след продължение!

Снимка: Ивайло Андреев, www.rilskibasket.com

Страхотна новина за самоковския баскетбол долетя късно в сряда, 26 октомври, от косовската столица Прищина. В местния Дворец на спорта „Рилски спортист“ постигна историческа първа победа като гост в турнира „ФИБА Европа“ срещу „Сигал“ със 104:100 след продължение! Епичната битка продължи над 2 часа, а градът ни си има вече своите нови спортни герои. Това бе и първи успех за „Рилски“ срещу косовския отбор в петия сблъсък помежду им. Досега самоковци имаха горчив привкус след мачовете със „Сигал“ в Балканската лига през сезон 2014/2015, когато отстъпиха на тима от Прищина на два пъти в груповата фаза, а още по-тежко изживяха двете минимални загуби на финала на регионалната надпревара.
Фамозна първа част даде криле на самоковци в сряда. В нея подопечните на Людмил Хаджисотиров показаха здрава защита и разнообразно нападение, за да поведат в резултата с цели 15 точки – 31:16.
Постепенно домакините си възвърнаха самочувствието, подкрепяни и от 1500 навиячи в залата. Нашите момчета обаче не се пречупиха от негостоприемната атмосфера и показаха, че разполагат с отлични изпълнители на паркета.
На почивката носителите на купата на България имаха предимство от 7 пункта, а след края на третия период преднината им се стопи до 3 т. Домакините поведоха чак в края на редовното време и 19 сек. преди края те разполагаха със сравнително добър аванс от 3 т. И тъкмо, когато усещаха, че могат да измъкнат мача, се намеси Златин Георгиев. Голди бе фаулиран при хвърляне за 3 т., а ръката му не трепна при нито един от наказателните удари за 93:93, като по този начин прати двубоя в продължение.
В него косоварите набързо поведоха с 5 т., но отново радостта на местната публика се оказа прибързана. Нашите момчета знаеха, че имат сили за обрат и успяха да го осъществят за крайното 104:100!
Какво да кажем за 37-годишния капитан Йордан Бозов? Лидерът на отбора е по-жив от всякога, а играта му е наслада за всеки привърженик. Данчо оформи внушително КПД 35 след 28 пункта /3 от 5 за 2 т., 4 от 6 за 3 т. и 10 от 10 от фаул-линията/, 8 борби и по 3 асистенции и откраднати топки за 33 мин. игра. Ненад Делич също имаше голяма заслуга за успеха. Хърватинът изпусна само 1 мин. от епичния сблъсък и се бори като лъв в подкошието, за да завърши срещата с 22 т., 6 борби, 4 асистенции и 1 „чадър“.
Като цяло подопечните на Людмил Хаджисотиров изковаха една от най-знаменитите си победи с отлична стрелба от фаул-линията – 27 от 30 /90 %/, и добър мерник от тройката – 11 от 24 /46 %/. Тимът ни грабна и 6 борби повече от „Сигал“ – 30:24.
„Рилски спортист“: Бозов 28, Делич 22, Георгиев 14, Паркър 13, Секулов /Симънс 12, Бруинсма 10, Цветкович 5, Стоянов, Иванов/.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*