И в Кострома празнуваха

Приключиха празничните събития, радвали от 1 до 11 август жителите на побратимения руски град Кострома. Тържествата бяха посветени на 862-годишнината от основаването на града и на 70-годишния юбилей на Костромска област, създадена през 1944 г.
По традиция десетки площади, паркове, улици, зали бяха домакини на многобройни прояви за различни възрасти и предпочитания.
Представен бе първият том на историческия фотоалманах „Кострома – поглед през столетията”. Подредени бяха две изложби – историческа и на художниците Шувалови. Театрално представление и изложба бяха посветени на участието на града преди един век в Първата световна война. Състоя се специален спектакъл за ветераните от Великата отечествена война. Ден от програмата бе посветен на паметта на загиналите в бойните действия в Афганистан и Северен Кавказ. Голям концерт изнесоха творчески колективи от града и московската група „Стар приятел”. Най-малките пък гостуваха в света на приказките.
Силен интерес предизвикаха театрализираното шествие „Празнична Кострома”, фестивалът на цветята и международният фестивал на фойерверките край Волга „Сребърната ладия”, Булевардът на талантите „Костромски Арбат”, панаирът на майсторите на народни художествени занаяти, конкурсът за… ремонт на автомобилни двигатели. Много бяха и спортните надпревари – състезания по гребане, конно надбягване, велосипеден пробег и др.
Тържествено събрание с голям концерт ознаменува кулминацията на честванията.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*