И Ридо пламна. Фургон, бараки и барбекюта изгоряха във вилни зони

Повече от 20 пожара и запалвания са ликвидирали служителите от Общинската служба за пожарна безопасност и защита на населението през последните няколко дни.

Основните причини за тях са проявена хорска небрежност и продължителното засушаване.

В събота, на 25 август, в ранния следобед пламна дори Ридо, в непосредствена близост до Самоков. Дим надвисна над града и обезпокои населението.

Пожарът тръгнал южно от пистата за мотокрос и бързо се разпространил върху площ от около 100 дка. В продължение на 4 часа със стихията се бориха пожарникари с 4 автомобила, служители от държавното горско стопанство и над 20 доброволци.

При сериозен пожар пък във вилна зона Дълга поляна изгоряха бараки и барбекюта. Само благодарение на бързата и професионална намеса на самоковските пожарникари са били спасени близките сгради. Собствениците на имоти в района дори са изпратили след това благодарствено писмо до Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението.

Иначе огънят тръгнал от запалени треви и се пренесъл скоростно към постройките, като наоколо също имало неокосена суха растителност. Изпратените три пожарни автомобила със съответните екипи успели да локализират и да погасят пожара.

Междувременно фургон е изгорял във вилен имот в землището на Долни Окол.

В града пък огнеборците са потушавали пламъци в жилищна сграда на ул. “Димитър Димов”. Унищожено е домашно имущество.

Самоковските пожарникари са участвали и в спасителна акция при катастрофа.

На 24 август пък са изгорели 800 дка суха растителност в землището на Рельово.

Сухи треви и храсти са горели и между Драгушиново и Злокучане, както и на улиците „Софийско шосе“ и „Ихтиманско шосе“ в града.

Небрежност на жители на Алино пък е причината за запалена суха трева там. За щастие пококата на вятъра е помогнала огънят да не навлезе в самото село.

20 дка суха трева са изгорели в Лаго. В неделя, на 26 август, пък огнеборците са гасили запалена растителност и в съседната местност Рудежо.

Както “Приятел” вече писа, самоковски екип участва и в погасяването на големия пожар край Долна баня.

От Пожарната за пореден път призоваха гражданите да бъдат особено бдителни по отношение на огъня. /П/

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*