Кабинетът обеща повече права на общините

Снимка: www.bgnes.com

Министър-председателят Пламен Орешарски се срещна на 27 септември във Враца с кметове на общини, издигнати и подкрепени от БСП. В съвещанието участва и кметът на Самоков Владимир Георгиев.
Преценката е, че срещата във Враца е туширала натрупаното напрежение сред местните власти и е възстановила диалога с тях.
Изтъкнато бе, че правителството е отворено за такъв диалог и е решено да се отнася към представителите на местната власт равноправно и равнопоставено.
Стана ясно, че ще бъде извършен одит на всички наложени финансови корекции на общините.
Кметовете пък са поискали от централната власт всеки закон или изменение на закон, който има отношение към предоставяне на допълнителни правомощия на общините, да бъде разглеждан в контекста на въпросите колко ще струва това и с какви кадрови и други ресурси ще бъде осигурено изпълнението.
Поети са ангажименти за законодателни инициативи по отношение на местната власт. Сред тях са промени в единната сметка, за да се облекчат длъжниците от бизнеса, както и промени в Закона за управление на отпадъците.
Подготвя се и нов закон за устройство на територията. Предвиждат се и промени в Закона за обществените поръчки, които да доведат до ускоряване на процедурите и до възможност за участие на общинските фирми в тях.
С местните власти в началото на следващата година ще бъдат обсъдени законът за публичните финанси, децентрализацията и промените в данъчната политика.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*