Каварна обра овациите на самоковския фестивал

Стефан Милков

Стефан Милков спечели наградата за най-добра мъжка роля на името на изтъкнатия самоковски актьор Иван Близнев на Втория национален фестивал на любителските театри „Самоков – 2013”.
Фестивалът се състоя в продължение на цяла седмица – от 21 до 27 октомври, в читалище-паметник „Отец Паисий”. Наградите бяха връчени на официална церемония в неделя вечер в читалището.
Стефан Милков участва в спектакъла „Анна Бижуто” от Марк Камолети – дело на театър „Цветан Станков” при читалище „Иван Вазов” в Костинброд. Награденият актьор бе толкова превъзбуден от високото отличие, че излезе на сцената по… потник. Той благодари сърдечно на своето семейство и на колегите си.
Отличието за най-добра женска роля на името на без време отишлата си талантлива самоковска актриса Адрияна Дончева пък отиде при Лидия Димитрова, участничка в „Домът на Бернарда Алба” от Федерико Гарсия Лорка, постановка на театралния колектив „Проф. Гочо Гочев” при читалище „Съгласие” в Каварна.
За поддържаща женска роля бе наградена още една актриса от каварненския театър – Лидия Попова.
За поддържаща мъжка роля пък признание заслужи… жена – Снежана Янева, участничка в „Полковникът Птица” от Христо Бойчев – постановка на общинския театър при дома на културата „Енергетик” в старозагорския град Гълъбово.
Журито даде и една извънредна награда на най-младия участник във фестивала – актьор от Угърчин /”Женско царство” от Ст. Л. Костов/.
Голямата награда за цялостно представяне заслужи театралният колектив от Каварна. Пак каварненци, чрез Злати Златев, грабнаха и наградата за режисура, както и отличието за сценография на името на Александър Миленков.
Театралният колектив при велинградското читалище „Отец Паисий” пък се окичи със специалната награда на Община Самоков за спектакъла си „Само за мъже” по Дарио Фо.
Наградите – красиви стауетки, бяха връчени от председателката и членовете на журито – доц. Венета Дойчева, Ангелина Славова и Любомир Малинов, от зам.-кмета Васил Сайменов, директора на „Самел-90” АД инж. Петър Георгиев и председателя на читалище-паметник „Отец Паисий” Стоян Пашов.
Доц. Дойчева поздрави отличените и всички участници в театралния празник. „Любовта на публиката е най-голямото възнаграждение за актьора”, изтъкна председателката на журито.
„Театърът е един от начините да променяме нещата в страната ни към по-добро”, добави пък А. Славова.
Ст. Пашов изрази признание на всички – състави, публика, организатори. „Очаквайте Третия фестивал!” – с този призив на Стоян Пашов завърши 7-дневният културен форум, участие в който взеха около 20 театрални колектива от цялата страна.
Във фестивала участва и младежкото театрално студио при читалище-паметник „Отец Паисий” с постановката на „Сводници” от Иво Сиромахов, както и Христо Ненов с моноспектакъла „Великденско вино” от Константин Илиев по режисура на Л. Малинов.
Фестивалът става ежегоден, превръща се в традиция и издига авторитета на читалището и на нашия град, коментираха местни културни деятели.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*