Какво ни прави щастливи или нещастни?

Ако се замислим какво именно ни прави щастливи или нещастни, отговорът ще се окаже удивително прост: нашите навици. Обстоятелствата могат да бъдат какви ли не, но именно навиците ни много силно влияят върху това доколко сме щастливи.
Хората, които уверено вървят през живота, са обединени от особен поглед към света. Те са щастливи не толкова, защото непрекъснато им се усмихва Фортуна, а защото са си изработили навици, които им позволяват да не падат от коня и лесно да се справят с трудности и неуспехи.
И така, щастливите хора…
1. Никак не се интересуват какво мислят за тях другите. Тяхната позиция прекрасно изразява Коко Шанел: «Все едно ми е какво мислите за мен, защото аз въобще не мисля за вас». Свикнали сме да зависим от чуждото мнение, но около нас има огромно множество хора и всеки има своя гледна точка. В какво може да се превърне животът ни, ако се стараем да угодим на всеки? Правете това, което смятате за необходимо. Възможно е действията ви да са погрешни, но това е ваш опит и той е безценен.
2. Умеят да виждат ситуацията отстрани. Няма нито еднозначни победи, нито еднозначни поражения. Затова по-добре оставайте неутрални. Не е толкова просто, но си струва да се научите. Ако следваме китайската мъдрост, правилно постъпва този, който гледа живота от разстояние – подобно на маймуната, която седи на планината и наблюдава отгоре схватката между два тигъра. Някаква част от нас трябва да бъде тази същата маймуна, безстрастно наблюдаваща живота отстрани. Именно това ще ни позволи да вземаме правилни решения и да не хабим силите си напразно.
3. Не мъчат себе си със съжаления. Пропуснати възможности, несъстояла се вечна любов, коварство на приятелите, на които поради глупост са поверени сърдечни тайни… Склонни сме да съжаляваме, но няма нищо по-празно и безполезно. «Съжалението не бива да трае повече от пет минути, казва американският психолог Олаф Майнер. Като се потопявате в самоизяждане, вие губите не само време, но и огромно количество жизнена енергия». Пропуснатите възможности не се връщат, да анализирате причините за неуспеха е отличен ход.
4. Умеят да благодарят. И това не е дежурна благодарност, идваща от сърцето. Благодарността е способна да направи с нашия живот истинско чудо, и ето защо: когато благодарим, ние се фокусираме не върху това, което не притежаваме, а върху това какво имаме, а подобното, както е известно, привлича подобно. Бъдете благодарни и благодарете в аванс даже за това, което още не се е случило. И всяка вечер пред заспиване непременно си спомняйте минимум 5 причини да кажете благодаря на живота.
5. Съхраняват чувството за новост. Постигайки нещо, ние се радваме съвсем кратко и после чувството за новост ни напуска. Но за него трябва да се вкопчим с ръце и крака. Запомняйте и «закотвяйте» моментите на своя триумф. Радостните събития трябва да станат генератор на вашите бъдещи победи, затова отново и отново ги викайте в паметта си и преживявайте щастливите емоционални състояния. Да си поставяте нови цели и да вървите към тяхното постигане е прекрасно. Но много често в гонитбата на това, което още нямаме, не успяваме да се насладим напълно но това, което имаме. Това ни прави нещастни.
6. Умеят да се надсмеят над себе си. Иронията е прекрасно качество. Но ако човек може да бъде ироничен към себе си, той е неуязвим. Психолозите смятат, че самоиронията е признак на развит интеллект. Способността да се смееш над самия себе си е присъща на силните по дух и разум, които стоят по-високо от всякакви предразсъдъци, свързана е с жизнерадостта и оптимизма.
7. Живеят «в отсека на днешния ден». Така просто и гениално формулира един от навиците на щастливите хора американският психолог Дейл Карнеги. Хората, живеещи под гнета на минали грешки, етикети и негативен опит от една страна и със страха да не претърпят неуспех в бъдеще от друга – съвсем не живеят. Страхът ги парализира и те не разбират, че няма нито вчера, нито утре, а само – днес. Миналото вече е минало, а бъдещето още не е настъпило. Здраво се вкопчете в «тук и сега» и тогава ще разберете, че можете всичко.
8. Не престават да се учат. Книги, пътешествия, ново хоби, чужди езици, желание да опознават света и да не престават да се удивляват е още един забележителен навик на щастливите хора. Именно това им позволява да се реализират.
9. Не завиждат. Свикнали сме да се сравняваме с другите и да съпоставяме успехите си с успехите на околните. В здравата конкуренция няма нищо лошо, но често тя прераства в чувство на недоволство от самите себе си и завист към по-успелите. А на света има само един човек, с когото можете да се сравнявате – това сте вие, но в миналото. И ако днес вие сте дори съвсем мъничко по-добър от вчера, вие сте победител и заслужавате да си направите комплимент.
10. Избират приятели с ум. Роберт Грин в забележителната си книга «48 закона на властта» пише: «Нечии чужди несгоди и нещастия могат да се окажат за вас разрушителни — емоционалните състояния са толкова заразни, колкото и болестите. Може да ви се стори, действате благородно и спасявате давещия се, но много често нещастните сами си навличат бедите — и ще ги навлекат и на вас. Важно е да различавате хората, които действително се нуждаят от помощ, и тези, които с действията си, мислите си и постъпките си предизвикват бедите върху главите си. Най-опасен (и заразен) тип са хората, които винаги от всичко са недоволни и са свикнали да се смятат за вечни жертви. Бягайте от тях като от чума. Общувайте с щастливи хора и те ще ви заразят с щастие. Общувайте с щедри хора – ще станете като тях.»

Превод от руски:
Надежда Георгиева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*