Как да се предпазим от коронавирус

Здравното министерство обяви комплект от мерки, с изпълнението на които се намалява вероятността от заразяване с новия коронавирус Ковид-19.
Необходимо е редовно да измиваме ръцете си с вода и сапун или да използваме дезинфектант за ръце на алкохолна основа преди ядене и след тоалетна.
Препоръчва се да се избягва близък контакт и да се спазва разстояние от минимум 1 метър от болни хора, особено по отношение на хора с кашлица.
От министерството препоръчват да се избягват местата със струпване на много хора и масовите прояви.
Не бива да докосваме очите, устата и носа си особено след допир на ръцете до повърхности на публични места.
Съветът при кихане и кашляне е да се закриват устата и носа с еднократни хартиени кърпи за нос, които след употреба да се изхвърлят незабавно и ръцете да се измиват. При невъзможност да се използва ръкавът на дрехата, а не дланта на ръката.
Ако все пак се появят висока температура, кашлица или затруднено дишане, потърсете незабавно медицинска помощ.
Използвайте по възможност маска, закриваща устата и носа. След поставянето й не я докосвайте, а след сваляне веднага я изхвърлете и измийте ръцете със сапун или друг дезинфектант.
Избягвайте обществения транспорт и близките контакти с хора.
Министерството е открило информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси във връзка с епидемията. На телефонен номер 02/807-87-57 от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 ч.), може да се получи информация от лекар-епидемиолог.
Смъртността от заболяването е 0,9 %. Възстановяването отнема около две седмици.
Според Световната здравна организация инкубационният период на коронавируса продължава от 2 до 14 дни. Затова е много важно да се спазват горните препоръки.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*