Кандидат-кметът Владимир Георгиев се срещна със спортни деятели

Срещата премина при голям обществен интерес

Подобни изяви да станат постоянни, а след изборите да се изготви цялостна програма за развитието на спорта в Самоков и района – това бе пожеланието на мнозина участници в срещата на кандидат-кмета от БСП Владимир Георгиев със спортни деятели и ръководители на спорта, учители и треньори, спортисти и общественици. Самата среща, състояла се на 14 октомври, бе ръководена от кандидата за общински съветник на социалистите и известен спортен деятел Васил Сайменов, а участие взе още един кандидат-съветник – лидерката на БСП в общината Силвия Стойчева.
Във встъплението си г-н Георгиев изтъкна, че на Самоков му подобава спортът да е преобладаващ, и обеща, ако спечели изборите, Общината да помага активно за масовизирането на спорта и за засилване на дейността на спортните клубове.
Георгиев добави, че е създадена вече значителна спортна база, включително голяма зала, плувен басейн, мотописта, стрелбище, ледена пързалка, спортни площадки и пр. Необходимо е обаче да се работи така, че тази база да е достъпна за всички и особено за децата и младите хора. Общинската управа в бъдеще трябва да допринесе повече за запазването и развитието на ученическата спортна школа, както и за разкриването на паралелки по повече видове спорт в Спортното училище. Пари за осъществяване на тези намерения ще се търсят не само от местната хазна, но и от други източници, посочи кандидат-кметът. Той обобщи, че отделянето на повече средства за спорт и образование ще доведе до израстването на здрави, знаещи и можещи младежи, а това би подобрило като цяло условията за живот в общината и специално в Самоков.
В разискванията, продължили близо два часа, активно участваха Петър Банчев, Димчо Петров, Ива Шкодрева-Карагьозова, инж. Петър Георгиев, Георги Спасов, Георги Митев, Веселин Николов, Здравко Пенев, Костадин Чифлиджанов, Веселин Райчев, Димитър Йончев, Катя Донева и други спортни и обществени деятели, треньори и педагози.
Изказалите се очертаха най-големите проблеми на спорта в града и района, поставени бяха въпроси, дадени бяха и много ценни предложения.
Стана дума да се запазят треньорските кадри към ученическата спортна школа и спортната зала, да се изясни статутът на спортното училище – дали то ще бъде едно обикновено школо или учебно заведение за високо спортно майсторство. Необходимо е да се контролира израстването на специалистите, да се следи как те се развиват.

Владимир Георгиев

Мнозина настояха повече внимание да се обърне на материалната база и специално на условията за упражняване на зимни спортове, в това число не само на алпийските дисциплини, а и на дългото бягане, биатлона, ски скока, където базата е в плачевно състояние или изобщо я няма. Самоков има огромни традиции в белите спортове и отстъплението през последните години и десетилетия трябва да се преодолее.
От масовостта се тръгва към високото спортно майсторство; защо бе прекъсната практиката от минали години малчуганите от детските градини да се водят организирано на ски, попитаха участници в срещата. Прекрасна придобивка бяха пистата и лифтът на Боричо, но защо сега не се използват, зададе въпрос дългогодишен спортен деятел и треньор. Препоръчано бе да се възобнови ски базата на Ридо, за което според специалисти не са нужни кой знае колко средства. За масовия спорт са необходими и повече игрища по баскетбол, волейбол, тенис, които да се използват безплатно от децата и младежите.
Общината би трябвало да контролира как се изразходват общинските пари в спортните клубове, по-добре да координира съвместната работа и взаимодействието между клубовете и Спортното училище и да поддържа по-близки връзки с Министерството на физическото възпитание и спорта.
Предложено бе да се учреди постоянно действащ орган на обществени начала – съвет по спорта в общината, в който да участват изявени спортни деятели и специалисти.
Интересни бяха и препоръките за засилване на материалното и моралното стимулиране на младите спортисти, включително за учредяване на общински стипендии за най-добрите самоковски спортисти. Важно е изявилите се да получават навреме награди, колкото и скромни да са те, подчертаха участници в срещата.
Препоръчано бе да се възобнови дейността на олимпийския клуб, както и да се наименува улица и да се постави паметна плоча в памет на Петър Ив. Попангелов.
Изразена бе и надежда, че ще се намерят средства за издаването на подготвената история на спорта в града и района.
Вл. Георгиев и С. Стойчева изразиха задоволство от срещата и обещаха да имат предвид всички въпроси, бележки и предложения в бъдещата си работа.
Ако се обединят усилията, могат да се постигнат много нови спортни успехи, убедени бяха организаторите.
Срещата провокира доста въпроси и след официалното й закриване мнозина участници продължиха обсъждането на проблемите в частни разговори с г-н Георгиев и с кандидатите за общински съветници от БСП.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*