Канят самоковски ученици да следват в Холандия

Представители на водещи холандски държавни университети гостуваха на ПТГ „Никола Вапцаров” на 1 октомври.
Директорът Георги Велев представи Милена Крумова и Марика Василева, дипломирани магистри в Холандия, които запознаха самоковските гимназисти с тънкостите при кандидатстване във ВУЗ-ове в Страната на лалетата. Дуото работи в „Юнифай” – фирма-посредник на кандидат-студенти за Ниската земя.
Младите дами споделиха, че провеждат срещи с желаещи български ученици в големите градове в страната ни. Решили обаче да запознаят лично и представители на по-малки населени места, като им помогнат със своя личен опит относно образователната система в западноевропейската държава.
Милена и Марика са представители на четирите най-добри холандски университета в различни области – на информационните технологии, на бизнес мениджмънта и т. н. Важно е да се отбележи, че освен акредитацията от тамошното министерство на образованието, основна роля за оценяването на холандските университети имат и преподавателите и студентите в тях.
„Юнифай”, като официален представител, предлага пълен комплект услуги на кандидат-студентите – консултации, срещи, мотивационни писма – всичко необходимо за кандидатстване в тамошен университет, при това напълно безплатно.
Таксата за обучение е идентична за всички университети – 1900 евро годишно. Ако студентите се възползват от услугите на „Юнифай”, те ще имат възможност да изплатят тази сума на десет равни вноски в течение на учебната година. За най-необходими неща – квартира, храна и пр., бъдещите студенти трябва да заделят още около 500 евро месечно.
За сметка на това учащите се имат възможност за почасова работа. Държавата пък стимулира работещите минимум 14 часа седмично студенти, като им отпуска допълнително 265 евро на месец. Друг бонус, който нашенците могат да получат, са 200-те евро, отпускани от държавата, ако родителите на учащия се имат годишен доход под 30 000 евро.
По-късно представителките на посредническата агенция се срещнаха и с ученици от ПГ „Константин Фотинов”.
Според двете лекторки в Холандия се обучават над 7000 български младежи и по този показател Страната на вятърните мелници стремглаво настига две от най-популярните дестинации за родните студенти – Великобритания и Дания.
В Холандия следва например дъщерята на популярното самоковско семейство Ицови – Аделина. Майката, Мария Ицова, е позната на културните среди в града ни с творчеството си в областта на изобразителното изкуство, а съпругът й – Пламен Ицов, е известен адвокат. Брат на чаровницата Ади е Мартин Ицов, който често се превъплащава в ролята на диджей под псевдонима mTn.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*