Капитан Гаргов разказа как са спасявали давещите се от ферибота край Австралия

Капитан Владимир Гаргов /вляво/

Първото нещо, което използвахме при спасяването на давещите се, колкото и смешно да звучи, бяха обикновени въжета. Това заяви на 21 март във Варна капитан Владимир Гаргов, капитан на кораба, участвал в търсенето и спасяването на хора от потъналия ферибот на 2 февруари т. г. край бреговете на Папуа Нова Гвинея, на 9 морски мили от сушата.
Както “Приятел” вече писа /бр. 12 от 10 февруари 2012 г./, кап. Гаргов със своя екипаж е спасил общо 116 души, предимно ученици и студенти, от потъналия ферибот. 38-годишният Владимир е син на самоковеца Михаил Гаргов, капитан първи ранг от резерва.
Пред студенти и курсанти от Висшето военно-морско училище „Никола Вапцаров” Вл. Гаргов разказва за спасителната акция: „Лично аз не исках да се използват т. нар. спасителни кръгове, защото когато се хвърли един кръг зад борда, давещите се стрелват към него и настава паника. Спасителни лодки и плотове не бяха спускани и използвани заради лошото време. Боцманът беше разпределил хората много ефективно по левия и десния борд и кърмата и оцелелите бяха обирани от всички страни. Използвахме и мрежата на парадния мостик…”
Голям проблем в този случай е бил високият около 10 м надводен борд. „Представете си каква трудност е да издърпваш от подобна височина десетки хора, които са били във водата повече от два-три часа”, посочва кап. Гаргов.
Той е запознал подробно своите слушатели и с техниките, които е използвал при претърсването на района за оцелели.
След акцията кап. Гаргов и другарите му са били наградени от местните власти.
Владимир Гаргов е завършил Морското училище във Варна и е капитан на товарен кораб, работи за германска компания. Има двама сина. Съпругата му е била с него по време на спасителната акция.
Междувременно Австралия вече обяви, че ще направи постъпки пред Международната морска организация (IMO) за връчване на световна награда на българския капитан далечно плаване Владимир Гаргов за проявения от него и екипажа му героизъм.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*